A murit Anușavan Salamanian, unul dintre cei mai mari magicieni ai sunetului. „Cu nespus regret anunțăm stingerea din viață a marelui inginer de sunet Anușavan Salamanian. Născut pe 12 martie 1932 la Bazargic (astăzi Dobric, pe teritoriul Bulgariei), Anușavan Salamanian a absolvit Institutul de Ingineri Cinematografici din Sankt Petersburg.
Cu o carieră impresionantă care se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, perioadă în care a realizat coloana sonoră pentru un număr impresionant de producții cinematografice și de televiziune, Anușavan Salamanian reprezintă unul dintre cei trei piloni fundamentali ai istoriei sunetului de film românesc, alături de Silviu Camil și de Andrei Papp.
Pe 26.08.2023, la ora 10:00. trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Cimitirului Armenesc din Pantelimon ( București), iar la ora 11:00 va avea loc slujba de înmormântare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, se arată în postarea UNATC.
Tot pe contul Facebook, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, a scris: „Astăzi l-am condus pe ultimul drum, la Cimitirul Armenesc, pe Anușavan Salamanian, cel mai prestigios inginer de sunet pe care l-a avut cinematografia românească, autorul coloanei sonore pentru nu mai puțin de o sută de filme”.
Dorel Vişan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”
Criticii de film și specialiștii sunetiști sunt de acord că Anușavan Salamanian, care a părăsit această lume la 91 de ani, a fost unul din pilonii sunetului din cinematografia română. Născut în Rusia, la Bazargic (Bulgaria astăzi), în 1932, Salamanian s-a perfecționat ca inginer de sunet în Rusia, la Institutul de Tehnică Cinematografică din Leningrad.
Coloana sonoră a multor filme de succes ale cinematografiei românești îi poartă semnătura. Dintre acestea, amintim: „Pădurea spânzuraților”, „Dacii”, „Nea Mărin miliardar”, „Glissando”, „Burebista”, „Mihai Viteazul”, etc. Anușavan Salamanian a fost recompensat cu opt premii și distincții, ca realizator de coloană sonoră, de către Asociația Cineaștilor din România.
„Anușavan Salamanian se numără printre personalitățile care au influențat și cariera regizorilor români din generația „Noului Val”: a lucrat alături de Cristian Mungiu la Zapping și Corul Pompierilor (2000), Tudor Giurgiu la Popcorn (2001) sau Sinișa Dragin – În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură (1998).
În filmografia lui Anușavan Salamanian se regăsesc și scenariile a patru filme realizate în regia lui Sergiu Nicolaescu: Atunci i-am condamnat pe toți la moarte / Ipu (1971), Osânda (1976), Ultima noapte de dragoste (1979) și Ciuleandra (1984)”, potrivit Cinemagia.
„Asociația Realizatorilor de Montaj și Sunet, din cadrul Uniunii Cineaștilor din România, anunță încetarea din viață a unei legende a filmului românesc, Anușavan Salamanian, SAMI, inginerul de sunet care a semnat coloana sonoră pe genericul multor filme românești”, scrie și All About Romanian Cinema.
„Cu o carieră-record în România, întinsă pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a realizat sunetul sau coloana sonoră pentru un număr impresionant de filme de lung și scurt metraj, dar și seriale TV.
În 1970, Anușavan Salamian a realizat, în studiourile de la Moscova, prima coloană sonoră stereofonică pe 6 canale pentru un film românesc, la Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu), versiunea panoramică, pentru care a fost răsplătit cu Premiul UNIATEC la Festivalul de la Moscova. Pelicula se află pe locul 3 în topul celor mai bune filme istorice din toate timpurile, conform unui clasament realizat de utilizatorii IMDB.
La începutul anilor 2000, tot el a semnat coloanele sonore reconstituite în versiune Dolby Surround pentru cele mai cunoscute filme istorice regizate de Sergiu Nicolaescu, Mircea și Mihai Viteazul. Numele lui Anușavan Salamanian, SAMI, va rămâne în Istoria Filmului românesc”.