Doliu mare în România. Profesorul și muzicianul Florenel Ionoaia a murit la vârsta de 67 de ani. Artistul a fost prim oboist șef-partidă în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „G. Enescu” București și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.
Acesta a obținut două premii A.T.M. și premiul I la Concursul „Gh. Dima” – Cluj Napoca, după absolvirea cursurilor universitare. În 2004, Florenel Ionoaia a fost distins cu Medalia „Meritul Cultural”.
În cei peste 40 de ani de activitate, artistul s-a afirmat prin numeroase concerte și recitaluri solo, acesta realizând înregistrări pentru Electrecord și V.D.E. – Elveția.
„În plan pedagogic contribuie continuu la afirmarea școlii românești de oboi, a fost profesor doctor la Universitățile de Muzică din Bucureşti şi Iaşi, permanent invitat în jurii sau la masterclassuri, autorul cărților Muzica şi desăvârşirea fiinţei umane şi Stiluri muzicale în repertoriul pentru oboi.”, arată informațiile publicate de asociația culturală Sonos Alumni.
„În ceea ce priveşte cariera didactică, oboistul Florenel Ionoaia este în prezent Prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Majoritatea discipolilor săi sunt astăzi membri ai unor importante orchestre din ţară sau din străinătate. Este invitat în mod constant ca membru în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale dedicate instrumentelor de suflat.
Citește și: Doliu în sport. Pugilistul de 23 de ani a murit după ce a suferit un KO
În anul 2013 a fost profesor invitat la Academia de Muzică Karol Lipinski din Wroclaw (Polonia), unde a susţinut cursuri de măiestrie şi a participat şi la Conferinţa Internaţională dedicată Instrumentelor de Suflat cu lucrarea „The Process of Professional Breathing for Wind Instruments, with a special regard to oboe players” (n.red Procesul de respirație profesională pentru instrumentele de suflat, cu o atenție specială pentru oboiști). De asemenea a susţinut alte numeroase cursuri de măiestrie în România”, potrivit Academy of Music.