Diahann Carroll, prima femeie de culoare protagonistă într-un serial TV, care a câştigat premiile Globul de Aur şi Tony şi care a fost nominalizată pentru Oscar, a murit, potrivit www.BBC.co.uk
Carroll, care avea 84 de ani, a apărut în anii 1960 în „Julia”, primul sitcom american care avea în rol principal o femeie de culoare.
A fost şi prima femeie de culoare care a câştigat un premiu Tony pentru „cea mai bună actriţă” în 1962, pentru muzicalul de pe Broadway „No Strings”. Ea a fost nominalizată pentru un Oscar la categoria „cea mai bună actriţă” în 1975, pentru „Claudine”.
În anii ’80, Caroll a jucat rolul Dominique Devereau în serialul TV „Dynasty”. Actriţa suferea de cancer şi a murit în locuinţa din Los Angeles, vineri, a anunţat agentul ei.
Născută Carol Diann Johnson în Harlem, New York, în 1935, a fost model de la vârsta de 15 ani şi se presupune că şi model pentru una dintre primele păpuşi Barbie de culoare.
La vârsta de 19 ani a obţinut primul rol la Hollywood, alături de Dorothy Dandridge în „Carmen Jones”.
S-a confruntat cu rasismul atât la Hollywood, cât şi pe scenă, în calitate de cântăreaţă. În autobiografia ei, a povestit că la un concert, când a fost prezentată publicului, dirijorul nu a vrut să audă o persoană de culoare cântând. A chemat Poliţia şi în cele din urmă bărbatul a fost scos din show, a scris ea.
Pe marele ecran, ea a jucat în „Porgy and Bess” alături de Sidney Poitier, Sammy Davis Jr şi Dandridge. Alte filme în care a apărut sunt „Paris Blues” din 1961, cu Paul Newman, şi „Hurry Sundown” din 1967, cu Michael Caine şi Jane Fonda.
La sfârşitul anilor ’60, Carroll a interpretat rolul titular în „Julia”, o asistentă medicală al cărei soţ murise în Vietnam, obţinând un Glob de Aur pentru „cea mai bun rol feminin de televiziune” în 1969.
Halle Berry şi Angela Bassett se află printre actriţele care au declarat că Diahann Carroll le-a inspirat cariera.
Carroll a fost căsătorită de patru ori, a avut o relaţie tumultuoasă cu Sidney Poitier timp de nouă ani, şi a fost logodită cu producătorul britanic David Frost – pe care ea l-a descris „unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat”.