Doliu în cultura românească! Omul de cultură reghinean Ilie Frandăș a trecut la cele veșnice la vârsta de 71 ani, miercuri, 16 august 2023.
„Astăzi ne luăm rămas bun de la mentorul nostru în lumea tradițiilor și a folclorului, Ilie Frandăș. Colegul nostru, dar înainte de toate, prietenul nostru drag, va fi mereu parte din familia Ardeal TV, chiar dacă începând de azi înainte va veghea asupra noastră din grădina Raiului. Îți mulțumim, dragă Ilie, pentru toate câte ne-ai învățat, pentru felul în care ne-ai arătat cât de minunată e lumea din jurul nostru. Odihnă veșnică!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții Ardeal TV.
Și primarul municipiului Reghin, Márk Endre, a deplâns dispariția prematură a lui Ilie Frandăș.
„Cu multă tristeţe, cu profund respect şi adâncă recunoştinţă ne luăm rămas bun de la Ilie Frandăș, prietenul și colegul nostru. A fost iubit și respectat de către reghineni, mentor și model pentru toți iubitorii de cultură. Condoleanţe familiei îndoliate. Drum lin!”, a transmis edilul.
Simion Ilie Frandăş s-a născut la 27 februarie 1952 în localitatea Glăjărie din comuna Gurghiu. A învătat să citească în limba chirilică la vârsta de 12 ani.
Frandăş a publicat primul articol în revista „ASTRE” prima publicaţie de informaţie şi opinie din Reghin tipărită în patru limbi care era editată de Asociaţia pentru Tineret Reghin.
A scris prima carte la vârsta de 52 de ani „Lunca Bradului-Repere în timp”, apărută la Editura Tipomur, în urmă cu 18 ani şi care a fost lansată în cadrul manifestării „Zilele Bibliotecii Comunale Gurghiu” în perioada 23-24 noiembrie 2002.
Citeste si Celebra soprană italiană Renata Scotto a murit
În întreaga sa viață, a publicat 400 de articole de presă în publicaţii din ţară şi din străinătate.
A lucrat timp de 21 de ani în sistemul Cooperaţiei de Consum, în comunele: Gurghiu şi Brâncoveneşti.
În calitate de moderator de televiziune la posturile „Gliga TV” şi „Ardeal TV”, a realizat în jur de o mie de emisiuni. Cele mai apreciate interviuri de opinia publică au fost cele realizate în emisiunile: „Viaţa la ţară”, „Mărturii Ale Trecutului” şi „Nestemate Someşene”.
Împreună cu soţia sa Valerica Frandăş, cu care s-a căsătorit pe 20 mai 1977, a fost naş în ultimii 42 de ani la 38 de perechi de tineri.
Ca iubitor de istorie a colecţionat multe scrisori datate din perioada Primului Război Mondial şi manuscrise cu valoare istorică de mare însemnătate pentru arealul mureşean.
Citeste si Tom Jones, autorul musicalului „The Fantasticks”, a murit la vârsta de 95 de ani
A colecționat fotografii vechi dinainte de Primul Război Mondial. A primit un premiu în bani fiindcă a participat la un concurs organizat Muzeul Etnografic din Târgu-Mureş.
În timpul liber, în paralel cu cariera profesională, a fost staroste sau colăcar la zeci de nunţi.
Cel mai mare eveniment la care a fost invitat Ilie Frandăş este „Balul Însuraţilor” o manifestare cultural artistică în care participanţii vin costumaţi numai în port popular, şi care îşi propune să aducă un elogiu familiei şi tradiţiilor neamului românesc şi care se organizează în fiecare an, în cursul lunii februarie de familia Gliga din Reghin, scrie punctul.ro