Doliu în cultura românească! Ilie Frandăș, figură proeminentă a culturii românești, s-a stins din viață

Ilie Frandăș, unul dintre cei mai importanți promotori ai tradițiilor și obiceiurilor populare din Mureș, a încetat din viață. A fost, de asemenea, jurist, scriitor, realizator de emisiuni de televiziune și secretar al ASTREI Reghin.
Irina Dumitrescu
18 aug. 2023, 10:28
Doliu în cultura românească! Ilie Frandăș, figură proeminentă a culturii românești, s-a stins din viață

Doliu în cultura românească! Omul de cultură reghinean Ilie Frandăș a trecut la cele veșnice la vârsta de 71 ani, miercuri, 16 august 2023.

Astăzi ne luăm rămas bun de la mentorul nostru în lumea tradițiilor și a folclorului, Ilie Frandăș. Colegul nostru, dar înainte de toate, prietenul nostru drag, va fi mereu parte din familia Ardeal TV, chiar dacă începând de azi înainte va veghea asupra noastră din grădina Raiului. Îți mulțumim, dragă Ilie, pentru toate câte ne-ai învățat, pentru felul în care ne-ai arătat cât de minunată e lumea din jurul nostru. Odihnă veșnică!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții Ardeal TV.

Și primarul municipiului Reghin, Márk Endre, a deplâns dispariția prematură a lui Ilie Frandăș.

Cu multă tristeţe, cu profund respect şi adâncă recunoştinţă ne luăm rămas bun de la Ilie  Frandăș, prietenul și colegul nostru. A fost iubit și respectat de către reghineni, mentor și model pentru toți iubitorii de cultură. Condoleanţe familiei îndoliate. Drum lin!”, a transmis edilul.

Cine a fost Ilie Frandăș

Simion Ilie Frandăş s-a născut la 27 februarie 1952 în localitatea Glăjărie din comuna Gurghiu. A învătat să citească în limba chirilică la vârsta de 12 ani.

Frandăş a publicat primul articol în revista „ASTRE” prima publicaţie de informaţie şi opinie din Reghin tipărită în patru limbi care era editată de Asociaţia pentru Tineret Reghin.

A scris prima carte la vârsta de 52 de ani „Lunca Bradului-Repere în timp”, apărută la Editura Tipomur, în urmă cu 18 ani şi care a fost lansată în cadrul manifestării „Zilele Bibliotecii Comunale Gurghiu” în perioada 23-24 noiembrie 2002.

Citeste si Celebra soprană italiană Renata Scotto a murit

În întreaga sa viață, a publicat 400 de articole de presă în publicaţii din ţară şi din străinătate.

A lucrat timp de 21 de ani în sistemul Cooperaţiei de Consum, în comunele: Gurghiu şi Brâncoveneşti.

În calitate de moderator de televiziune la posturile „Gliga TV” şi „Ardeal TV”, a realizat în jur de o mie de emisiuni. Cele mai apreciate interviuri de opinia publică au fost cele realizate în emisiunile: „Viaţa la ţară”, „Mărturii Ale Trecutului” şi „Nestemate Someşene”.

Împreună cu soţia sa Valerica Frandăş, cu care s-a căsătorit pe 20 mai 1977, a fost naş în ultimii 42 de ani la 38 de perechi de tineri.

Ca iubitor de istorie a colecţionat multe scrisori datate din perioada Primului Război Mondial şi manuscrise cu valoare istorică de mare însemnătate pentru arealul mureşean.

Citeste si Tom Jones, autorul musicalului „The Fantasticks”, a murit la vârsta de 95 de ani

A colecționat fotografii vechi dinainte de Primul Război Mondial. A primit un premiu în bani fiindcă a participat la un concurs organizat Muzeul Etnografic din Târgu-Mureş.

În timpul liber, în paralel cu cariera profesională, a fost staroste sau colăcar la zeci de nunţi.

Cel mai mare eveniment la care a fost invitat Ilie Frandăş este „Balul Însuraţilor” o manifestare cultural artistică în care participanţii vin costumaţi numai în port popular, şi care îşi propune să aducă un elogiu familiei şi tradiţiilor neamului românesc şi care se organizează în fiecare an, în cursul lunii februarie de familia Gliga din Reghin, scrie punctul.ro

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
3 alimente pe care nu e bine să le mănânci seara înainte de a adormi. Unul dintre ele este preferatul românilor și este consumat de mai multe ori pe zi
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
Ireal de frumoasă! Carmen Brumă, apariție spectaculoasă la plajă. Cât de bine poate să arate la 47 de ani
DailyBusiness
Cine ar ajunge în al doilea tur de alegeri? Rezultatele unui sondaj
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
Bogdan de la Ploiești recunoaște, pentru prima dată, că are doi copii. Anunțul a fost făcut pe scenă în fața publicului
Evz.ro
Emil Rengle, de la „Românii au talent” pe marele ecran
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor începe să fie virate noile sume
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Forțele Ucrainei Capturează Peste 240 de Soldați Ruși în Regiunea Kursk
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...