Născut la 17 aprilie 1958 în orașul Scornicești, județul Olt, Emil Bărbulescu este fiul Elenei Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceaușescu și al lui Vasile (Lică) Bărbulescu. A absolvit Academia Ștefan Gheorghiu din București și are doi copii, un băiat și o fată.
A trăit întotdeauna în Scornicești. Fost căpitan de miliție și fost locțiitor al inspectorului șef al Inspectoratului Județean Olt al Ministerului de Interne, a dorit să se ocupe de Muzeul Nicolae Ceaușescu din Scornicești: „ Încerc să fac ceva pentru oamenii de aici, să salvez Scorniceștiul, să creăm locuri de muncă, să ajutăm Pulsorul, eu, autoritățile locale, oamenii de afaceri. Vreau să facem un muzeu al acelei perioade. Ceaușescu este un brand de țară.”
Niciodată nu și-a negat originea și familia. În 1994 a scris o carte, intitulată „Nicolae Ceaușescu a fost unchiul meu”, pentru fostul șef al statului având un respect deosebit. A iubit fotbalul, implicându-se în conducerea clubului de fotbal din Scornicești.u a făcut politică, deși unele partide i-au propus să candideze la funcția de primar al orașului Scornicești.
Pe 22 decembrie a fost trecut în rezervă. Înainte de a fi arestat timp de 8 luni, a ordonat să se închidă armamentul, fapt pentru care în Slatina nu s-au tras focuri de armă.
A trăit singur, în casa familiei, care se află în aceeași curte cu casa părintească a lui Nicolae Ceaușescu.
Apropiații afirmă că a supraviețuit datorită ajutorului dat de prieteni, pentru că dosarul de pensionare a fost aprobat cu mare greutate. Operat de coxartroză, s-a deplasat cu dificultate în ultimii ani. Întrebat dacă are regrete, în urmă cu câțiva ani a răspuns: „Toate la timpul lor”.