Actorul, înainte de a fi ajuns la Constanţa, a lucrat în teatrele din Botoşani (unde a jucat rolul Cyrano din „Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand) şi din Piatra Neamţ – unde a jucat în celebrele spectacole cu care s-a lansat în lumea teatrului Andrei Şerban, „Noaptea încurcăturilor” şi „Omul cel bun din Seciuan”, apoi a jucat la Teatrul Mic din Bucureşti.
Lucian Iancu a fost director al teatrului constănţean în două rânduri, între 1984 – 1985 şi între 1994 – 1998, a fost profesor la Universitatea Hyperion şi decan la Facultăţii de teatru a Universităţii „Ovidius”. În anii ’90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete.
De asemenea, a făcut parte din pleiada de aur a teatrului constănţean, alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu.
Înainte de Revoluţia din 1989, a încercat să plece ilegal din România la bordul mineralierului condus de Florentin Scaleţchi, care a fost deturnat către Istanbul, şi a fost condamnat, în 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. În ziua imediat următoare tentativei lui de evadare, s-a primit dispoziţie la teatru să fie arse toate afişele, programele de spectacol şi fotografiile în care îi apăreau numele sau chipul, peste 20.000 de exemplare.
Timp de cinci ani, actorul a fost deţinut politic la Penitenciarul Poarta Albă şi la Penitenciarul Aiud. În 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanţa, a fost organizat pentru Lucian Iancu un eveniment-surpriză, cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 80, chiar înaintea reprezentaţiei spectacolului „Gaiţele”.
Lucian Iancu a interpretat peste şaizeci de roluri pe scena constănţeană, unul dintre ele fiind Ianke din „Take, Ianke şi Cadîr”. Actorul a tradus şi a publicat în revista „Tomis” multe texte, unele dintre ele fiind şi puse în scenă.