Doliu în presă. Ileana Cârstea Simion, cea mai cunoscută profesoară de dicție, a murit. Ciutacu: Mi-a rămas scris pe creier: „La tine, mintea bate dicția”

Este doliu în presa românească. Ileana Cârstea Simion, cea mai cunoscută profesoară de dicție din România, a murit. Anunțul trist a fost făcut de către jurnalistul Victor Ciutacu.
Alina Costache
21 aug. 2024, 12:23
Doliu în presă. Ileana Cârstea Simion, cea mai cunoscută profesoară de dicție, a murit. Ciutacu: Mi-a rămas scris pe creier: „La tine, mintea bate dicția”

Ileana Cârstea Simion, cea mai cunoscută profesoară de dicție, a murit la aproape 84 de ani. Anunțul trist a fost făcut de către jurnalistul Victor Ciutacu.

”Putini sunt prezentatorii/moderatorii care nu i-au trecut pragul. Am facut-o si eu. Pentru scurta vreme, cand eram gata sa semnez cu Realitatea. M-am autodeturnat catre Antene si s-a rupt vraja. Asta nu a impiedicat-o sa ma urmareasca de la distanta si sa-mi scrie ori de cate ori considera ca e cazul. Dincolo de sfaturile ei, pe care le-am incalcat ca nimeni altul, mi-a ramas scris pe creier “la tine, mintea bate dictia”.

Odihniti-va-n pace, doamna”, a scris jurnalistul Româania Tv Victor Ciutacu.

Citește și: Doliu în lumea teatrului românesc! Regizorul Bogdan Budeș a murit. A adus primul mare premiu pentru teatrul independent de la noi

Ileana Cârstea Simion va fi amintită nu doar pentru talentul și profesionalismul său, ci și pentru impactul profund pe care l-a avut asupra celor pe care i-a îndrumat și format de-a lungul anilor. Cei mai mulți prezentatori de știri consacrați din România i-au trecut praful sălii de curs și au apelat la serviciile ei.

Deși nu este extrem de cunoscută publicului larg, influența sa în media românească a fost semnificativă. Ileana Cârstea Simion a fost o personalitate respectată în domeniul formării și perfecționării vocilor pentru televiziune și radio în România.

Ileana Cârstea Simion s-a născut într-o familie de artişti, tatăl său a fost arhitect, iar mama actriţă. „Tata era și ca individ deosebit, cu o grijă nemaipomenită de educaţie, de principii, de… blând, draguţ și explicând tot ce e necesar”, își evocă părintele Ileana Cârstea Simion. Tânăra Ileana şi-a dorit să devină regizor, însă cum la acea vreme exista doar secţie de actorie, a fost nevoită să îşi amâne cariera pentru câţiva ani. A studiat pentru a deveni actriţă, dar, în acelaşi timp, preda şi lecţii de dicţie.

Citește și: E doliu în lumea presei! A murit un îndrăgit jurnalist care a lucrat la Digi24 și ProTV

„Către dicţie e o moştenire de la mama. Ea, nu ştiu dacă a vrut ca eu să fac dicţie, dar a avut câteva gesturi surprinzătoare, poate că a şi vrut. Când a venit la mama Pittiş, mi l-a dat mie direct. Zice: ăsta îl corectezi tu. -Mamă, dar eu nu am făcut asta. -Nu-i nimica, te descurci. Şi nu mi-a dat nici exerciţii, nimic. Mi-am pus mintea la contribuţie. Ştiam câte ceva din domeniul respectiv, dar nu şi exerciţiile pentru corectarea r-ului. Alea chiar nu le ştiam. Le-am inventat, le-am făcut şi l-am corectat şi a fost un student minunat”, povestește Ileana Cârstea Simion.

Mai târziu, când a fost înfiinţată secţia de regie la facultate, tânăra Ileana Cârstea s-a întors la studii, deşi era deja mamă. Dicţia nu a abandonat-o, din contră, a continuat să pregătească viitori actori şi oameni de televiziune.

„Fac dicţie, bineînţeles, dar alături de asta nu pot să fiu acolo şi să nu văd că omul nu gândeşte, nu frazează, că nu se mişcă corect în funcţie de idei şi aşa mai departe. Toate astea sunt legi legate între ele. Şi dacă eu am pregătirea să le ştiu pe astea, nu pot să tac. Sigur că le predau şi pe astea. E mai uşoară viaţa pe urmă dacă ţi-a spus cineva ce ai de făcut. Secretele profesorilor n-au nicio valoare dacă le păstrează pentru ei. De ce le mai ştie?”, spunea Ileana Cârstea Simion, într-un interviu.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
De ce toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Scenariul în care românii nu vor mai putea părăsi țara
Capital.ro
Ungaria va bloca România. Ungurii sunt o amenințare pentru țara noastră
Playtech.ro
Cât zahăr se pune la un kilogram de prune pentru gem. Secretul care face diferența de gust
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Toți pesnionarii vor primi acest document. S-a dat ordin
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Prima zi de școală 2024, este sau nu zi liberă pentru părinți. Ce scrie în lege
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
PENSIONARII PIERD BANI după RECALCULARE! LOVITURĂ totală a PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...