Ziaristul Maris Dascaliuc a trecut astăzi la cele veșnice, în mod neașteptat, după două AVC-uri în 8 zile. Pe 27 decembrie a suferit primul AVC, iar astăzi, pe al doilea, în urma căruia a și decedat, transmite Ediție de Vrancea.
Maris Dascaliuc a activat și în presa sportivă la GSP, Libertatea, Sport News. În ultimii ani a lucrat pentru Antena3 și Kanal D. Colegii au postat un anunț prin care au dat trista veste celor care l-au cunoscut pe Maris.
S-a stins din viață la două zile după ce și-a sărbătorit ziua de naștere. Acesta a suferit două accidente vasculare cerebrale, primul fiind pe 27 decembrie. Din nefericire, al doilea i-a provocat decesul.
„Cu mare regret și durere în suflet vă anunțăm trecerea în neființă a colegului și prietenului nostru Maris Dascaliuc. Suntem alături de familia acestuia și ne rugăm pentru odihna lui veșnică! Condoleanțe familiei și multă putere! Dumnezeu să-l odihnească în Pace și Lumină! Cu siguranță NU TE VOM UITA NICIODATĂ!”, au transmis apropiații lui Maris pe Facebook.
Un apropiat al ziaristului a scris un mesaj emoționat pe rețelele de socializare: „Ai fost un om bun, din ăla rar, care nu supără pe nimeni și pe care toți îl regretă când pleacă. Ce ne-am mai distrat, ce-am mai râs, mă. Ce familie frumoasă era acolo. Rămas bun”.
54 de jurnalişti au fost ucişi în 2024, dintre care o treime în Fâşia Gaza (raport)
Cel puţin 54 de jurnalişti au fost ucişi la nivel mondial în 2024 în legătură cu activitatea lor, conform unui raport anual al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF). Aproape o treime dintre ei și-au pierdut viața în Fâşia Gaza.
Numărul jurnaliştilor ucişi, conform datelor la sfârşitul lunii noiembrie, rămâne neschimbat faţă de nivelul înregistrat anul trecut, a afirmat organizaţia în raportul citat de dpa, potrivit Agerpres.
Reporteri fără Frontiere a afirmat însă că în fiecare an primeşte informaţii despre noi decese, care sunt apoi incluse în datele sale, astfel încât cifrele vor creşte.
Scriitorul britanic David Lodge, autorul „trilogiei campusului”, a murit
RSF a remarcat că 31 din cei 54 de jurnalişti ucişi şi-au pierdut viaţa în zone de conflict – cea mai mare cifră din ultimii cinci ani. Fâşia Gaza, unde Israelul se luptă cu grupurile militante palestiniene conduse de Hamas, este de departe cea mai periculoasă zonă pentru jurnalişti, se arată în raport.
De la începutul războiului în octombrie 2023, când militanţii Hamas au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi luând 250 de ostatici, peste 145 de angajaţi mass-media au murit în Fâşia Gaza până la sfârşitul lunii trecute, potrivit RSF, între care cel puţin 35 care lucrau în momentul în care au fost ucişi.
În Israel, de la începutul războiului, au fost ucişi doi jurnalişti, iar în Liban cinci.
RSF a pledat la Curtea Penală Internaţională (CPI) ca uciderea personalul mass-media să fie investigat drept posibile crime de război.