Regizorul Lucian Giurchescu a murit, luni, în Copenhaga, Danemarca, la vârsta de 93 de ani. “Anunțăm cu regret încetarea din viață a omului de teatru Lucian Giurchescu. Regizor cu realizări impresionante, premiate și aplaudate atât în România cât și în străinătate, Lucian Giurchescu a condus Teatrul de Comedie timp de 14 ani (între 1969 – 1979, 1990 – 1994), păstrând și amplificând succesul primilor ani, marcați de directoratul lui Radu Beligan”, se arată pe pagina de Facebook a Teatrului de Comedie din București.
În cariera sa de regizor, Lucian Giurchescu a colaborat cu mai multe teatre din București, printre care Teatrul Național, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, dar și cu teatre din țară sau teatre celebre din Danemarca.
În semn de apreciere pentru întreaga activitate culturală desfășurată, în anul 2006, președinția României l-a decorat pe Lucian Giurchescu cu ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer. În anul 2007, UNITER i-a acordat regizorului un premiu pentru întreaga activitate.
Lucian Giurchescu este cunoscut pentru zecile de filme și piese de teatru pe care le-a regizat de-a lungul timpului.
Printre spectacolele pe care le-a regizat de-a lungul carierei se numără și Primul om în Cosmos’ (Victor Bârlădeanu, 1961), Svejk în al doilea război mondial’ (Bertolt Brecht, 1962), Fizicienii’ (Fr. Durenmatt, 1965), Un Hamlet de provincie’ (Platonov, 1967), O noapte furtunoasă’ (I.L. Caragiale, 1974) și Trei surori’ (A. P. Cehov 1975). A mai regizat și o altă piesă notabilă a lui Eugen Ionescu, și anume Ucigaş fără simbrie’ (1968).
De-a lungul carierei, regizorul a colaborat atât cu teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, cât şi cu teatre din ţară, dar şi teatre celebre din Danemarca.
Astfel, la Teatrul Naţional Bucureşti a semnat regia spectacolelor „Cercul de cretă caucazian” de B. Brecht (1962), „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare (1963), „Femeile savante” de Moliere. La Teatrul Bulandra a regizat „Comedia erorilor” de William Shakespeare (1963), iar la Teatrul Giuleşti a purtat bagheta regizorală a spectacolelor „Soldatul fanfaron” de Plaut, „Doi tineri din Verona” de W. Shakespeare, „Slugă la doi stăpâni” de C. Goldoni, „Chiriţa în provincie” de V. Alecsandri (regie semnată împreună cu Horea Popescu), „Pălăria florentină” de Labiche, „Puntila şi Matti” de B. Brecht, „Se caută urgent un Shakespeare” de Kiphardt.
Pe scena Teatrului Nottara Lucian Giurchescu şi-a pus amprenta asupra spectacolelor „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu (1968), „Sonet pentru o păpuşă” de Sergiu Fărcăşan (1964), „Jocul dragostei şi al morţii” după Romain Roland.
A avut colaborări şi cu teatre din ţară: la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (pentru piesele „Băiatul din banca a doua” de Alecu Popovici – 1961; „Jocul dragostei şi-al întâmplării” de Marivaux – 1962; „Trei generaţii de Lucia Demetrius – 1964), la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov („Icre negre sau fasole” de Ghiulio Scanici şi Renzo Tarabusi – 1967); la Teatrul Naţional din Cluj („Şcoala bârfelilor” de Richard Sheridan – 1967).
Dintre teatrele de pe mapamond alături de care a colaborat amintim: Teatrul Regal, Copenhaga, Danemarca; Ĺrhus Teater, Copenhaga, Danemarca; Teatrul Satiric, Sofia, Bulgaria; Malmö Stadsteater, Suedia; Teatrul Naţional al Tineretului, Tel Aviv, Israel; Teater Göteborg, Suedia; Theater der Stadt Bonn, Germania; Theater der Freundschaft, Berlin, Germania; Teatrul Municipal, Haifa, Israel; Teatrul Naţional Finlandez, Helsinki, Finlanda; Théâtre du Bois de Coulonge, Québec, Canada.
A participat la turnee şi festivaluri, împreună cu actorii din piesele regizate, în ţări precum: URSS, R.F. Germania, Cehoslovacia, Franţa, Israel, Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria, Suedia, Danemarca, Rusia, Serbia, Slovenia, mai notează site-ul http://m.comedie.ro/.
La 7 iunie 2006 a primit ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, „în semn de apreciere pentru întreaga activitate culturală desfăşurată”, iar în 2007, UNITER i-a acordat regizorului premiul pentru întreaga activitate, conform site-ului Teatrului de Comedie.