Mihail Sirețeanu, fost deputat PSD, a murit la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut de Organizația Județeană a PSD Prahova pe Facebook.
„A plecat dintre noi un OM bun, un om care a iubit viața, colegul nostru MIHAIL SIREȚEANU, fost deputat de Prahova în perioada 1996-2008 și fost vicepreședinte al CNSLR Frăția! Suntem alături de familia greu încercată în aceste momente extrem de dificile și le transmitem sincere condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin spre eternitate!”, au scris colegii despre Mihail Sirețeanu, fost deputat PSD, pe Facebook.
„Este foarte greu sa vorbim la trecut de oameni ca Mihail Sirețeanu. Stim sigur ca o sa ne lipseasca umorul, spontaneitatea, empatia si implicarea sa! Suntem alaturi de familia greu incercata, careia ii dorim putere sa depaseasca asemenea momente! Dumnezeu sa te odihneasca in pace Sire!”, au mai scris foştii colegi.
„Dumnezeu sa-l ierte! A fost un om deosebit domnul deputat Mihail Sirețeanu! Dumnezeu sa-l aiba in paza lui acolo sus!”, a comentat un cunoscut.
Mihail Sireţeanu a fost condamnat în 2011 la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata, pe 12 iulie 2006, a deputatului PSD Mihail Sirețeanu, secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii, si a directorului general al fabricii de armament SC MFA SA Mizil, Constantin Cazacu. Procurorii l-au acuzat pe Mihail Sirețeanu ca ar fi fraudat Fabrica de Armament din Mizil cu peste sase miliarde de lei vechi, in perioada 2003-2004.
Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2003-2004, cei doi au conceput si pus in aplicare un plan prin care au fost create doua societati comerciale – Emco Cas si Euro Business – menite sa desfasoare activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.
Constantin Cazacu era director general in MFA Mizil, iar Mihail Sirețeanu, membru in Consiliul de Administratie pana la data de 28 mai 2003.
Potrivit procurorilor, cei doi inculpati au inlesnit incheierea a 17 conventii comerciale cu cele doua firme-capusa in care erau fie actionari, fie aveau interese si care erau administrate de persoane paravan aflate in relatii de rudenie ori de prietenie cu cei doi inculpati.
Mihail Sirețeanu a incalcat Legea 161/2003, se arata in rechizitoriul DNA, prin faptul ca a cumulat calitatile de deputat, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si pentru petitii cu cea de cenzor al uneia dintre firmele capusa, si anume Emco Cas. Totodata, Sireteanu Mihail era actionar la firma Euro Business, administrata de ginerele acestuia.
Potrivit anchetatorilor, inculpatul Cazacu Constantin avea, pe langa calitatea de director general la MFA Mizil, pe cea de actionar la Emco Cas, contrar statutului fabricii de armament.
Capetele de acuzare pentru deputatul Mihail Sirețeanu sunt legate de complicitate la acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Aceleasi acuzatii sunt aduse si lui Constantin Cazacu.
De asemenea, Cazacu este acuzat de savarsirea infractiunii la Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, privind folosirea cu rea-credinta a creditelor si pentru neanuntarea comisiei de cenzori si a consiliului de administratie despre existenta starii de incompatibilitate.
Din probele administrate a reiesit ca, dupa afacerile cu firmele capusa – Emco Cas si Euro Business – fabrica de armament MFA Mizil a platit 4,69 miliarde lei vechi catre Emco Cas, respectiv 1,9 miliarde lei vechi catre Euro Business, fara ca aceste doua firme sa presteze vreo activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.
La audierea în instanţă, deputatul PSD Mihail Sirețeanu a declarat ca nu s-a folosit niciodata de calitatea sa de deputat pentru incheierea unor contracte legate de Fabrica Mizil.
Fost vicepresedinte al CNSLR Fratia, Mihail Sirețeanu a mai declarat ca a depus, in 2003, la Camera Deputatilor, o declaratie de interese cu toate documentele necesare, iar Comisia juridica a Camerei inferioare a Parlamentului i-a transmis ca nu se afla intr-o situatie de incompatibilitate intre calitatea sa de deputat si cea de cenzor la Fabrica Mizil.
Citeşte şi: Doliu la PSD. Lider din Gorj mort după ce s-a infectat cu coronavirus