Doliu naţional, a murit un simbol, „martir al Revoluţiei”. Vor avea loc funeralii fastuoase

Fostul premier chinez Li Peng, care decedat la vârsta de 90 de ani, a rămas până la anunţarea decesului său, marţi, simbolul urii faţă de reprimarea ”Primăverii de la Beijing”, un rol care nu l-a împiedicat să se menţină la vârful regimului încă un deceniu, relatează AFP.
Romania TV
23 iul. 2019, 13:26
Doliu naţional, a murit un simbol,

Salutând un ”membru excepţional al Partidului Comunist Chinez” (PCC), care s-a ”arătat mereu loial”, agenţia oficială chineză de presă China Nouă i-a adus un omagiu apăsat unui ”remarcabil revoluţionar proletar”.

Li Peng a murit luni, la ora locală 23.15 (18.15, ora României), ”în urma unei boli al cărei tratament s-a dovedit ineficient”, scrie presa de stat, fără să facă alte precizări.

La 20 mai 1989, Li Peng, care se se afla la conducerea Guvernului chinez abia de un an de zile, intra în istorie proclamând legea marţială.

Două săptămâni mai târziu, în noaptea de 3 spre 4 iunie, armmata punea capăt – cu armele – mişcării studenţeşti care reclama democraţia, de o lună şi jumătate, în Piaţa Tiananmen, omorând sute sau mii de oameni.

Hotărârea de a recurge la forţă a fost o hotărâre colectivă, însă Li Peng nu avea să scape vreodată de eticheta de ”călăul Beijingului”. Ea avea să-l urmărească până la sfârşitul cariereii sale politice oficale, în 2003, iar vizitele sale în străinătate provocau manifestaţii, ca la Paris, în 1996.

Acest bărbat care purta ochelari a rămas, cu toate acestea, nu mai puţin de 15 ani, membru parmanent al Biroului Politic al PCC, instanţa de conducere a ţării, şi a ocupat în anii ’90 rangul de numărul doi, imediat după Jiang Zemin.

După  plecarea de la şefia Guvernului, în 1998, el avea să fie preşedintele Parlamentului chinez până în 2003.

Originea acestei excepţionale longevităţi politice se află, poate, în tinereţea sa, pe care şi-a petrecut-o în umbra celui mai fin conducător politic pe care l-a avut PCC.

Născut în octombrie 1928, într-o familie originară din Sichuan (sud-vest), Li Peng este adoptat, la vârsta de trei ani, de către liderul comunist Zhou Enlai, viitorul premier al Republicii Populare, după moartea tatălui său ca ”martir al Revoluţiei”.

El devine membru al PCC la vârsta de 17 ani şi pleacă la Moscova în 1948, unde îşi face studiile de inginer în hidroelectricitate. După şapte ani de absenţă, el se întoarce în China, pentru a lucra în sectorul energetic.

El avea să fie, mai târziu, părintele Barajului Celor Trei Defileuri de pe Yangtze, cel mai mare din lume la momentul dării acestuia în folosinţă, în 2009.

În timpul zbuciumatei Revoluţii Culturale (1968-1976), influenţa familiei sale adoptive îl ajută să nu ajungă pe mâna Gărzilor Roşii. Anul  1979 marchează începutul ascensiunii în ierarhia partidului unic şi Guvernului – el devine ministrul Energiei Electrice, apoi premier, în 1987.

În faţa manifestaţiilor studenţeşti din 1989, acest conservator promovează fermitatea, alături de numărul unu Deng Xiaoping.

Cu două zile înainte de proclamarea legii marţiale, Li Peng îi primeşte pe liderii studenţilor, care-i întrerup luarea de cuvânt, într-o scenă suprarealistă, în direct, la televiziune. Decizia de a pune capăt prin forţă era deja luată.

”El a întreprins măsuri decisive pentru a opri dezordinea şi a potoli tulburările contra-revoluţionare”, scrie marţi China Nouă.

”El a stabilizat situaţia internă şi a jucat un rol important în această luptăpentru viitorul partidului şi ţării”, apreciază agenţia, preluând astfel punctul de vedere al PCC, potrivit căruia stabilitatea era indispensabilă dezvoltării economice.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu: Nu îl vor lăsa să devine președintele României!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Se apropie sfârșitul lui Georgescu? Înregistrări compromițătoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Apel urgent către locuitorii Bucureștiului pentru îndepărtarea țurțurilor și gheței de pe trotuare
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar