UPDATE Primăria Capitalei oferă ceai şi supă caldă pentru oamenii care aşteaptă în această noapte la Palatul Regal.
Două echipe mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor distribui, joi seară, ceai şi supă caldă oamenilor care aşteaptă să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I.
„La iniţiativa primarului general, două echipe mobile ale DGASMB vor distribui, în această seară, ceai şi supă caldă oamenilor care aşteaptă, la Palatul Regal, să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I”, a informat Primăria Capitalei.
UPDATE: Restricţii de circulaţie în Bucureşti, vineri şi sâmbătă, pentru organizarea funeraliilor Regelui Mihai / Zonele vizate şi sfaturile celor de la Brigada Rutieră a Capitalei
Conform sursei citate, vineri, de la ora 16.00, se va restricţiona traficul rutier şi parcarea autovehiculelor pe Aleea Colina Bucuriei, precum şi pe platoul de la baza acesteia şi în zona Gării Băneasa, perimetrul delimitat de Strada Tipografilor şi Gara CFR Băneasa.
În cursul zilei de sâmbătă, se va restricţiona traficul rutier astfel: între orele 00.00 – 08.00, pe Calea Victoriei între Str. C.A.Rosetti şi Aleea Kretzulescu, pe Str. Dem.I.Dobrescu între Bd. Nicolae Bălcescu şi Calea Victoriei, precum şi pe străzile care acced în acestea; între orele 08.00 – 14.00, pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcţie de numărul participanţior; începând cu orele 11.00, pe traseul de deplasare al cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei, respectiv: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenţei – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei.
„Începând cu orele 14.00, ambele sensuri, gradual, în funcţie de viteza de deplasare, pe traseul de deplasare a cortegiului şi pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa, respectiv: Aleea Colina Bucuriei – Pod Şerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Piaţa Presei Libere – Şos. Bucureşti-Ploieşti – Fântâna Mioriţa – Gara Băneasa, precum şi pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, între Piaţa Presei Libere şi Pasajul Băneasa şi Str. Tipografilor, între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Poligrafiei”,precizează Brigada Rutieră a Capitalei.
De asemenea, şi traficul pietonal va fi restricţionat în cursul zilei de sâmbătă.
Aşadar, începând cu ora 00.00, va fi închisă circulaţia persoanelor până la defluirea totală a participanţior, pe trotuarul aferent Muzeului Naţional de Artă a României de pe Str. Ştirbei Vodă şi Calea Victoriei, până în dreptul Bisericii Kretzulescu. Ulterior, începând cu ora 8.00, traficul va fi blocat pe Aleea Colina Bucuriei, între Bd. Regina Maria şi Palatul Patriarhiei, precum şi pe Aleea Cristea Miron din Str. 11 Iunie, cu excepţia riveranilor.
„De asemenea, pentru buna desfăşurare a activităţii din jurul Palatului Patriarhiei, în funcţie de numărul participanţilor, traficul rutier va fi restricţionat gradual pe următoarele artere: Bd. Unirii, între Bd. I.C. Brătianu şi Bd. Libertăţii; Spl. Independenţei, între Str. Halelor şi Pod Şerban Vodă; Str. Halelor către Spl. Independenţei; Bd. Regina Maria, între Bd. Libertăţii şi Aleea Colina Bucuriei, cu excepţia tramvaielor”, conform sursei citate.
Poliţiştii propun mai multe rute ocolitoare: Şos. Bucureşti-Ploieşti – Bd. Aerogării – Str. Cpt. Alexandru Şerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Şos. Ştefan cel Mare; Piaţa Presei Libere – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Alexandru Averescu – Bd. Ion Mihalache – Str. Buzeşti – Str. Berzei; Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei;
„Pentru buna desfăşurare a traficului rutier, recomandăm conducătorilor auto să se deplaseze cu atenţie, să respecte semnalele poliţiştilor rutieri aflaţi pe traseul de deplasare şi să folosească rutele ocolitoare. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi”, menţionează Brigada Rutieră.
UPDATE: Mii de oameni au stat la coadă, joi seara, la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai.
Ei poartă haine închise la culoare şi stau la rând cu răbdare, în ciuda temperaturilor scăzute de afară. Într-un cort situat în zona Palatului Regal Crucea Roşie Română a pus la dispoziţie ceai cald.
Alţii care nu au putut sta la coadă pentru a ajunge la catafalcul regelui Mihai au depus flori, drapele, portrete ale regelui şi au aprins candele în zona gardului Palatului Regal.
Printre cei care au venit joi la Palatul Regal s-au numărat edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarii sectoarelor 5 şi 6, Daniel Florea şi Gabriel Mutu.
Fostul principe Nicolae a stat de vorbă cu oamenii veniţi la Palatul Regal să îi aducă un omagiu regelui Mihai. El a venit însoţit de logodnica sa. Oamenii i-au transmis condoleanţe, i-au strâns mâna, iar unii l-au îmbrăţişat, în lacrimi.
Mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat dorinţa ca Nicolae de Roumanie Medforth Mills să fie regele românilor. O femeie a afirmat că el trebuia să fie custodele coroanei, o alta i-a spus că este „frumos, tânăr, drăguţ” şi i-a transmis să aibă „o căsnicie frumoasă, perfectă”.
Un bărbat l-a rugat să rămână în România definitiv. „Rămâneţi aici definitiv! Noi vă dorim să veniţi aici, în locul Majestăţii Sale”, a spus acesta, fostul principe Nicolae răspunzând: „O să fiu!”.
O femeie i-a spus că poporul român îl vrea, iar un cetăţean l-a îndemnat să nu cedeze şi să lupte, fostul principe mulţumind.
„Să trăiţi prinţe, vă iubim! Veniţi la noi, veniţi să ne conduceţi! Veniţi, prinţe, veniţi!”, i-a spus o femeie emoţionată. „Vă iubim mult şi nu vă lăsaţi!”, „Cel mai potrivit pentru noi!”, „Să vă dea Dumnezeu putere!”, „Sunteţi speranţa noastră în mai bine!”, „Aş vrea din suflet să continuaţi misiunea regelui Mihai, nu se poate să lăsaţi ţara, vă rugăm din suflet!”, „Sunteţi tânăr şi aveţi tot viitorul în faţă, nu renunţaţi!”, „Să fiţi un rege demn, exact ca bunicul dumneavoastră!”, „Să veniţi să ne conduceţi!” – sunt alte mesaje transmise de cetăţeni fostului principe, care le-a mulţumit.
Nicolae a spus că este alături de ţară şi popor. Întrebat de cineva când vine în România, fostul principe a declarat: „Nu vreau să zic acum public exact când, dar voi veni înapoi”.
Printre cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la regele Mihai s-au numărat şi cetăţeni veniţi din diferite colţuri ale ţării. Un bărbat a declarat că a venit de la Năvodari împreună cu soţia şi unul dintre nepoţi şi că a stat la coadă mai multe ore. „Am venit din respect pentru acest om, care i-a fost loial ţării şi care a dat dovadă de mare patriotism. (…) El a fost în exil 60 de ani, iar noi câteva ore ne speriem?”, a spus Vasile Vasile.
Margareta Spiridon, în vârstă de 84 de ani, a fost de părere că regele Mihai a însemnat pentru România un exemplu de moralitate şi curaj.
La rândul său, Andrei Ghenov, în vârstă de 76 de ani, a spus că regele Mihai a fost un model de comportament şi de conducător şi un iubitor al poporului român.
O studentă de 21 de ani a spus că pentru ea regele Mihai a reprezentat o speranţă, că acesta a realizat foarte multe pentru România şi merită respect, de aceea a depus o candelă şi flori.
Gheorghe Mihai Adrian, un tânăr student, a spus că bunicul său a fost în Garda Regală. „Îmi plăcea foarte mult de rege (…) era un stejar între multe buruieni”, a adăugat Gheorghe Mihai Adrian.
De asemenea, cântăreţul Grigore Leşe a spus că regele Mihai a avut proiecte foarte serioase pentru România.
UPDATE: Porţile Palatului Regal nu se vor închide în noaptea de joi spre vineri, pentru ca toţi cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai să o poată face.
Mii de persoane, de toate vârstele, aşezate pe mai multe rânduri, stau la coadă, la această oră, aşteptând să se reculeagă la catafalcul Regelui Mihai I. În jurul Palatului Regal se află o mulţime de oameni, care doresc să-şi ia rămas-bun de la Rege, iar coada se întinde pe Calea Victoriei şi pe bd. Ştirbei Vodă până în faţa Sălii Palatului.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seara, în jurul orei 20,20, la Palatul Regal din Bucureşti, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară, miercuri, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.
Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.
La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, între alţii, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.
Regele Mihai – care împlinise 96 de ani pe 25 octombrie – a încetat din viaţă pe 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.
Trei zile de doliu naţional, începând de astăzi, în memoria Regelui Mihai I
Guvernul a stabilit doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, în memoria regelui Mihai. Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.
De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.
După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie – 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu naţional în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana, precum şi în 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români.