Doliu uriaş în cultura română. A murit profesorul Mircea Anghelescu

Mircea Anghelescu s-a stins din viață pe 22 aprilie 2022. Împlinise 81 de ani pe 12 martie. A fost profesor emerit al Universității din București, critic și istoric literar, specialist în literatură comparată.
Filip Stan
27 apr. 2022, 07:18
Doliu uriaş în cultura română. A murit profesorul Mircea Anghelescu

Generații întregi de la Litere își aduc aminte de profesorul Mircea Anghelescu, un adevărat erudit, aflat la catedră timp de trei decenii.

„Vești înlăcrimate în zi de Mare Tristețe (Vinerea Seacă): a plecat spre lumină sufletul profesorului Mircea Anghelescu. Cercetător, critic și istoric literar, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori ai Literelor bucureștene, Mircea Anghelescu a fost un intelectual autentic și un om profund și rafinat, un erudit și un înțelept. Ne va lipsi mult. Dumnezeu să-l odihnească!”, au transmis reprezentanții Facultății de Litere de la Universitatea din București.

Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel a murit la 62 de ani
Și Filiala de Critică, eseistică și istorie literară a Uniunii Scriitorilor din România a anunțat „cu tristețe stingerea din viață, în dimineața zilei de 22 aprilie 2022, a profesorului universitar, criticului și istoricului literar Mircea Anghelescu. Prin dispariția criticului și universitarului Mircea Anghelescu, literatura română suferă o dureroasă, ireparabilă pierdere”.

Mircea Anghelescu s-a născut la 12 martie 1941 la București. A absolvit Liceul „Sf. Iosif” (devenit „I.L. Caragiale”), din București, în 1957, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București, secția română-arabă, absolvită în 1962. A devenit doctor în filologie la aceeași facultate în 1970, a avut bursă de specializare literatura comparată, SUA (1980), bursă DAAD la Berlin și Freiburg (2000). Debutul în critică a fost în revista literară „Contemporanul” (1961), a colaborat apoi la „Gazeta literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Limbă și literatură”, „Limba română”, „Revista de istorie și teorie literară”, „Synthesis”, „Adevărul literar și artistic”, „Observator cultural”, „Revue roumaine d’études littéraires”, „Revue de littérature comparée” (Franța), „Revista de filología románica” (Spania).

Doliu în lumea medicală. A murit unul dintre cei mai mari doctori ai României
A predat Limba și literatura română la o școală în Urziceni, Ialomița (1962-1964), a fost paleograf la Secția de manuscrise a actualei Biblioteci Naționale, până în 1968, și ca cercetător științific al Societății de Ştiințe Filologice. Din 1972 a lucrat, timp de douăzeci de ani, ca cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, al Academiei Române. A fost vicepreședinte al Fundației Culturale Romane (1994-2003) și președinte al Asociației de literatură generală și comparată din România (2009-2011). În 1992 a devenit conferențiar la Universitatea din București, la Facultatea de Litere, apoi profesor, din 1994. Între 2000 și 2008 a fost șeful Catedrei de literatură română.

A publicat lucrări fundamentale în istoria și critică literară, a realizat antologii despre „Călători români în Africa” și „Călători români și călătoriile lor în sec. al XIX-lea”, a îngrijit mai multe ediții din operele lui Vasile Boerescu, Dumitru Caracostea, Nicolae Filimon, Moses Gaster, Dinicu Golescu, Ion Heliade Rădulescu, Dimitrie Ralet, Radu Rosetti. Un ultim volum de cronici, eseuri și dialoguri semnat Mircea Anghelescu a fost publicat chiar în acest an, 2022 – „Literatura între două lumi”.

Printre cele peste 16 volume de istorie literară pe care le-a publicat sunt „Introducere în opera lui Gr. Alexandrescu” (1973), „Literatura română și Orientul” (1975), „Scriitori şi curente” (1982), „Ion Heliade Rădulescu: o biografie a omului și a operei” (1986), „Lectura textului” (1986), „Clasicii noștri” (1996), „Cămașa lui Nessus. Eseuri despre exil” (2000), „Literatură și biografie” (2005), „Mistificțiuni” (2008; 2016), „Poarta neagră. Scriitorii și închisoarea” (2013), „Lâna de aur. Călători și călătoriile în literatura română” (2015), „Am fost martor” (2017), „O istorie descriptivă a literaturii române. Epoca premodernă” (2019), „Literatura în context” (2020). Mircea Anghelescu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru ediții critice (1983, 2015, 2021), Premiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Academiei Române pentru istorie literară (1986), Premiul revistei „Convorbiri literare” pentru întreaga activitate literară (2014), Premiul Opera Omnia al Filialei București – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România (2015).

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pregătirea conservelor de toamnă. Cum eviți formarea mucegaiului în borcanul cu zacuscă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...