Doliu uriaș în educație. A murit profesoara care aproape și-a dat viața pentru elevii olimpici ai României: „A fost mentorul a zeci de generații”

A murit profesoara de chimie Paraschiva Arsene. Anunțul trecerii în neființă a somității în educație a fost făcut de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Irina Dumitrescu
03 aug. 2024, 16:26
Doliu uriaș în educație. A murit profesoara care aproape și-a dat viața pentru elevii olimpici ai României: „A fost mentorul a zeci de generații”
A murit profesoara care a pregătit cei mai mulți elevi olimpici internaționali ai României

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educație, a făcut în această după-amiază un anunț trist. Profesoara de chimie Paraschiva Arsene, care a pregătit cei mai mulți olimpici internaționali din România, a încetat din viață.

„Educația din România a pierdut unul din cei mai remarcabili oameni pe care i-a avut în ultimii 50 de ani: a murit Paraschiva Arsene.

Doamna Arsene a fost mentorul a zeci de generații de olimpici internaționali. Ne identifica, ne înțelegea la milimetru pe fiecare, ştia exact cum să ne facă mai buni, cu un amestec unic de sensibilitate, seriozitate, căldură şi exigență”, a scris Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Doliu uriaș în lumea filmului! Un mare actor a părăsit scena și a urcat printre stele: „Un gigant căruia îi port o stimă enormă”

„În anii negri ai dictaturii comuniste criminale, când unicul refugiu intelectual era cărtea, când lipsea tot, de la pâine la prăjituri, doamna Arsene, nu ştiu cum, se descurca să ne fie bine intelectual -prin pregătirea pe care o structura în jurul ei-, fizic -de la cazare la cantină- şi emoțional.

Nu voi uita niciodată lecția de bărbăție pe care mi-a dat-o când, la 15 ani, m-a ghidat cum să trec peste eşecul sentimental pe care-l trăiam, refuzat fiind de o inteligentă şi frumoasă sătmăreancă.

Nu voi uita niciodată privirea sa complice şi încurajatoare când, în 1988, luat de val, i-am destăinuit că voiam să părăsesc, cu orice risc, lagărul comunist. Mi-a spus: ‘du-te Moleculă, du-te şi cucereşte lumea, eu sunt prea în vârstă pentru asta’.

Atunci am văzut-o pentru ultima dată, dar am evocat-o adesea, cu foşti colegi de olimpiade pe care cariera începută pe băncile olimpiadelor i-a dus de la Harvard la Stanford, Osaka, Strasbourg, Tokyo sau Munchen.

Dragii mei: moartea doamnei Arsene îmi aduce aminte de un regret care ar fi bine să ne servească drept lecție: atunci când am condus educația din România -prea prins în vârtejul dezumanizant al vieții publice- mi-am pus între paranteze emoțiile şi nu i-am dat niciun semn de recunoştință pentru tot ce a făcut pentru chimia din România şi din lume. Dați recunoştința voastră celor dragi atunci când sunt în viață, când au murit… e frumos pentru memoria lor, inutil pentru ei.

Tot ce mai putem face e să continuăm, aici pe Pământ, lucrurile bune pe care ei le-au început”, a mai scris fostul ministrul al Educației.

Citește și: Un celebru om de afaceri din România a murit după ce a căzut cu ATV-ul într-o râpă. Avea 39 de ani şi a lăsat în urma sa o soţie şi doi copii

Paraschiva Arsene povestea pentru Adevărul că elevi din toate colțurile țării veneau la ea pentru a-i îndruma, o mare parte dintre aceștia fiind medaliați la olimpiadele internaționale de chimie.

„Am pregatit 22 de elevi, care au fost medaliati la olimpiadele internationale de chimie. Dintre acestia, pe 12 nu i-am avut la clasa, dar au venit din toate colturile tarii si i-am pregatit in particular. De asemenea, 19 dintre elevii mei au fost premiati la fazele nationale ale olimpiadelor de chimie”, povestea profesoara Arsene.

A asbsolvit Facultatea de Chimie la București, pe care a terminat-o cu o medie foarte mare, și și-a dedicat aproape toată viața profesională elevilor de la Liceul „Rosetti”, după ce mai predase și la „Gheorghe Lazăr”.

„Am absolvit cu 9,33. Pe atunci, asta era medie mare, pentru ca nu se dadeau ca acum notele. Profesorii erau teribil de exigenti. Am primit, imediat, repartitie guvernamentala la Liceul 22, actualul ‘Gheorghe Lazar’. Din 1977, am fost transferata la Liceul ‘Rosetti’, de unde am si iesit la pensie”, mai spunea profesoara, potrivit sursei citate.

„Pe vremea lui Ceausescu era mare asuprire. Imi amintesc ca in ’85 am facut un mare scandal deoarece Dragos Horvath din Medias, cel mai bun elev al tarii, nu a fost lasat sa plece in Olanda la olimpiada. L-a suspectat Securitatea ca nu se va mai intoarce in tara. Atunci, eu am garantat pentru el si am spus sa ma impuste daca nu revine in tara. I-am acuzat de inalta tradare de tara. Dragos a revenit in tara cu medalie de aur si cel mai mare punctaj obtinut vreodata de Romania la internationalele de chimie”, a mai spus profesoara.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vești excelente pentru pensionari! Se confirmă încă un venit suplimentar
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
România i-a lăsat fără cuvinte. Străinii care au lăsat mesaje incredibile
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Marian Staș: „80% din școala românească este de o mediocritate strigătoare la cer”
MediaFlux
PENSIONARII care NU primesc PENSIE în următoarele DOUĂ LUNI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...