Doliu uriaș în lumea muzicii. Cunoscuta soprană Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

O adevărată legendă a scenei românești a plecat dintre noi. Celebra soprană, Virginia Zeani, deținătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo” s-a stins din viață la onorabila vârstă de 97 de ani.
Alina Costache
21 mart. 2023, 10:11
Doliu uriaș în lumea muzicii. Cunoscuta soprană Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

Una dintre cele mai cunoscute soprane ale lumii s-a stins din viață. Virginia Zeani a colorat scena muzicală în perioada 1950-1970, iar acum s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani.

Aceasta s-a născut la Solovăstru în data de 21 octombrie 1925 și a avut o carieră uriașă, extinsă și pe plan internaționl. De-a lungul timpului, aceasta a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii. Pe lista artiștilor alături de care a luminat sufeltele publicului se numără: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Citește și: Doliu în lumea filmului. A murit starul din Star Wars şi Harry Potter, avea doar 56 de ani

Timp de 25 de ani, Virginia Zeani aceasta a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma. Totodată, soprana dețime peste 50 de premii și distncții naționale și internaționale. Aceasta a fost doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai mult, este deținătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin, notează zi-de-zi.ro. „Cântecul de lebădă” a fost chiar de ziua ei, în data de 21 octombrie 2022, când uriașa soprană a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

Decesul Virginei Zeani a lăsat durere în urmă

Sute de mesaje de adio au început să curgă pe rețelele de socializare, unde cei care au cunoscut-o și apreciat-o și-au exprimat regretul.

„Suflet nobil, artista exceptionala, o DIVA adevarata, autentica! Ne-a parasit marea noastra Virginia Zeani. Sunt foarte trista! Dar si foarte fericita ca am avut ocazia sa cunosc personal aceasta legenda a liricii internationale”, a scris Elena Mosuc.

Printre numele mare care și-au exprimat durerea cu privire la dispariția Viginei Zeani se numără și Angela Ghoerghiu, demn urmaș al prestigioasei artiste care pornea să cucerească scenele lumii dingr-un sătul numit Solovăstru, localitatea natală a Virginiei Zeani.

„Lumea a pierdut astăzi una dintre cele mai glorioase artiste, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene, Virginia Zeani, „Mami Virginia” mea cum îi spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai sărbătorite soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România Un model de omenie, onestitate si demnitate, cu umor si candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generatiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Dumnezeu să te odihnească în pace mami Virginia te voi purta mereu în suflet.”, a fost mesajul transmis de soprana Angela Gheorghiu.

„Am avut onoarea si bucuria sa o cunosc, sa lucram impreuna si sa o aud din cand in cand la telefon! M-a onorat atunci cand m-a inclus in cartea domniei sale „Virginia Zeani – Amintirile mele din vremurile de aur ale operei”. Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul in pace si lumina vesnica!”, a fost şi mesajul lăsat de Bogdan Mihai Ionuţ.

Citește și: Doliu în baschetul românesc. A murit legendarul Mihai Dimancea

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!