Conform unui document ANAF legat de verificarea contribuabililor, dacă ne uităm la persoane fizice au fost constatate diverse deficiențe privind aplicarea legislației fiscale.
1. Nedeclararea veniturilor obţinute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice, fără respectarea prevederilor legale în materie.
Practic, ANAF se referă la persoanele care fac comerț prin diverse plaforme de genul OLX, potrivit Hotnews.
2. Nedeclararea veniturilor obţinute din tranzacțiile cu criptomenede.
Conform noilor reglementări, acestea ar fi trebuit să depună Declarația unică și să plătească impozitul pe venit și contribuțiile, după caz.
3. Nedeclararea/declararea parțială a veniturilor de natură salarială a conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru sau în numele unor societăți care acționează prin intermediul unor platforme avizate.
În acest caz este vorba despre șoferii de Uber, Bolt etc.
4. Nedeclararea/declararea parțială a orelor efectiv lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online.
ANAF se referă la cei care încasează venituri prin aplicații gen Glovo.
5. Nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut online și promovarea pe diferite platforme media.
6. Existenţa unor contribuabili care potrivit datelor financiare din situaţiile financiare, au depăşit plafonul special de scutire de TVA şi care, până în prezent, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale privind înregistrarea în scopuri de TVA.
Adică au depășit 300.000 lei și nu au plătit TVA. HotNews.ro a prezentat anul acesta câteva situații, una dintre ele fiind din zona videochatului, unde veniturile sunt foarte mari, dar pot intra și unii influenceri.
Chiar menționează Fiscul că este vorba despre „neînregistrarea TVA colectată cu cota de 19%, aferentă veniturilor din transmisii video electronice”. Pe scurt: videochat.
Ce trebuie să faci dacă primeşti notificare de la ANAF
ANAF a început să trimită notificări de conformare către persoane fizice în acest an. Practic, asta este noua procedură înainte de declanșarea inspecției. Așadar, este indicat să răspundeți, adică să nu o ignorați.
Dacă ați primit așa ceva, aveți termen de 30 de zile pentru a vă rezolva problema. Adică reanalizarea situației fiscale.
Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, funcționarii ANAF au făcut următorul lucru:
– o analiză de risc
– a pregătit notificarea de conformare;
– a selectat persoanele care vor fi supuse verificării
Cum am spus și mai sus, notificarea de conformare se trimite înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale.
Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice se efectuează preliminar analiza de risc.
Asta pentru a stabili riscul aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.
Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei;
Veniturile declarate cât și veniturile estimate ca fiind realizate de persoana fizică în perioada analizată se determină, în principal, pe baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali:
– veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;
– creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;
– cheltuielile personale efectuate;
– fluxurile de trezorerie.
Citeşte şi: Se schimbă valoarea banilor. Anunţ oficial de la BNR