Sectorul agricol se confruntă cu o lipsă majoră de angajați. Fermierii se plâng că nu mai găsesc oameni care să conducă tractoarele, cu toate că salariile din acest domeniu pot ajunge chiar și la 14.000 de lei.
Sectorul agricol are nevoie de cel puțin 400 de tractoriști, conform celor mai recente date. Salariile tractoriștilor pornesc de la 3.000-4.000 de lei și pot ajunge chiar și la 14.000 de lei, în funcție de experiență și de utilajul manevrat. Cele mai bune salarii sunt oferite în zona Ardealului.
Agricultorii se plâng că muncitorii în vârstă nu știu să manevreze utilajele noi, iar tinerii nu sunt interesați de acest domeniu și preferă să aleagă alte meserii. În plus, nici liceele profesionale nu îi mai pregătesc suficient pe tineri pentru acest domeniu. Cele mai multe școli agricole se regăsesc în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Totuși, cei mai mulți elevi susțin că nu vor să lucreze în domeniu, ci doar să parcurgă toți anii de școală și să ia examenul.
„Există acest miraj al străinătății care e un fel de El Dorado pentru tinerii din mediul rural. De cele mai multe ori, pleacă în străinătate, văd despre ce este vorba acolo. Câștigă la fel, ori dacă iau mai mulți bani, nu pun în balanță faptul că sunt cheltuieli mai mari, iar în definitiv rămân cu mai puțini bani. Ei se întorc în țară, reîncercând să se angajeze. Un mecanizator competent care nu este neapărat la început de drum, câștigă în medie 6.000 de lei net în fermele noastre, spune un agricultor”, potrivit Antena 3.
În total, România are o suprafață agricolă de 14,7 milioane de hectare. Dintre acestea, numai 10 milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile.