Ionuț Păun, director de HR la un lanț de restaurante, subliniază atractivitatea pachetelor salariale oferite: „Câștigă lejer peste 10.000 de lei. Avem în jur de 500 de elevi și studenți ce ne trec pragul. La momentul de față, în companie, cred că în urmă cu două zile ne-au venit 25-30 de cetățeni străini, avem peste 200. Salariu, tips și bonurile de masă, câștigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună, vara.”
Bogdan Zaharescu, proprietarul unui lanț de burgerii, completează: „Pleacă de la 2.500 de lei pe cartea de muncă și mai poate câștiga din tips cel puțin pe atât. Plus bonuri de masă, dacă lucrează după 23:00 îi plătim transportul, plus masă pe timpul serviciului, bonuri cadou de sărbători, de ziua lui.”
Există însă și patroni care nu se confruntă cu deficit de personal. Claudiu Niculae, manager al unei gelaterii, explică: „Avem o echipă de management foarte bine pusă la punct, pentru ca oamenii noștri să învețe despre gelateriile noastre. Avem program part-time, program de șase ore, de opt ore, depinde de fiecare ce dorește să lucreze.”
Pentru a compensa lipsa de personal, unele companii apelează la tehnologie. O aplicație inovatoare permite angajarea de ospătari la distanță. La un restaurant din Cluj, un ospătar din Constanța preia comanda clienților, iar chelnerii locali aduc mâncarea la masă. Horațiu Negrea, fondatorul aplicației, explică procesul: „Clienții ajung în restaurant, sunt conduși la masă, iar lângă masă ei găsesc o tabletă pe care pot să selecteze limba în care doresc să comunice, iar după se face potrivirea cu un ospătar care este online în acel moment. Începe un videocall, iar ospătarul care cunoaște meniul poate să le recomande acestora mâncăruri, băuturi.”
Un client străin, entuziasmat de idee, a spus: „Vin din Taiwan și cultura mâncării e foarte diferită, atâta timp cât e o colaborare și ajută comunicarea, e chiar o idee foarte bună.”
În prezent, sectorul HoReCa din România are nevoie de aproximativ 35.000 de angajați pentru a acoperi deficitul de personal acumulat în ultimii ani. Specialiștii sugerează că soluția ar putea veni din rândul românilor care se întorc din diaspora. Daniel Mischie, reprezentant HORA, este optimist: „Având în vedere că în România se câștigă la fel de bine sau mai bine ca în țările europene, iar costul vieții este mai mic… Să nu ne ascundem nici de faptul că mulți dintre ei care au lucrat în afară vor să fie aproape de familie.”
În plus, experiența virtuală a ospătarilor la distanță poate fi recompensată cu un bacșiș, care va fi împărțit între ospătarul online și cel care aduce comanda la masa clientului.