Domeniul în care antreprenorii nu mai găsesc angajaţi români, aşa că aduc personal din afara ţării: „Câştigă lejer peste 10.000 de lei pe lună”

În plină vară, industria HoReCa se confruntă cu o provocare majoră: găsirea și păstrarea angajaților. Mii de antreprenori din acest sector se străduiesc să atragă personal nou și să motiveze angajații existenți să rămână, oferindu-le salarii competitive și beneficii diverse.
Filip Stan
05 iul. 2024, 11:46
Domeniul în care antreprenorii nu mai găsesc angajaţi români, aşa că aduc personal din afara ţării:

Ionuț Păun, director de HR la un lanț de restaurante, subliniază atractivitatea pachetelor salariale oferite: „Câștigă lejer peste 10.000 de lei. Avem în jur de 500 de elevi și studenți ce ne trec pragul. La momentul de față, în companie, cred că în urmă cu două zile ne-au venit 25-30 de cetățeni străini, avem peste 200. Salariu, tips și bonurile de masă, câștigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună, vara.”

Bogdan Zaharescu, proprietarul unui lanț de burgerii, completează: „Pleacă de la 2.500 de lei pe cartea de muncă și mai poate câștiga din tips cel puțin pe atât. Plus bonuri de masă, dacă lucrează după 23:00 îi plătim transportul, plus masă pe timpul serviciului, bonuri cadou de sărbători, de ziua lui.”

Există însă și patroni care nu se confruntă cu deficit de personal. Claudiu Niculae, manager al unei gelaterii, explică: „Avem o echipă de management foarte bine pusă la punct, pentru ca oamenii noștri să învețe despre gelateriile noastre. Avem program part-time, program de șase ore, de opt ore, depinde de fiecare ce dorește să lucreze.”

Pentru a compensa lipsa de personal, unele companii apelează la tehnologie. O aplicație inovatoare permite angajarea de ospătari la distanță. La un restaurant din Cluj, un ospătar din Constanța preia comanda clienților, iar chelnerii locali aduc mâncarea la masă. Horațiu Negrea, fondatorul aplicației, explică procesul: „Clienții ajung în restaurant, sunt conduși la masă, iar lângă masă ei găsesc o tabletă pe care pot să selecteze limba în care doresc să comunice, iar după se face potrivirea cu un ospătar care este online în acel moment. Începe un videocall, iar ospătarul care cunoaște meniul poate să le recomande acestora mâncăruri, băuturi.”

Citeşte şi: Salvamarii de pe litoral, ignorați de turiști: „Ne iau la mișto. Dacă ar plăti intervențiile, s-ar potoli”

Un client străin, entuziasmat de idee, a spus: „Vin din Taiwan și cultura mâncării e foarte diferită, atâta timp cât e o colaborare și ajută comunicarea, e chiar o idee foarte bună.”

În prezent, sectorul HoReCa din România are nevoie de aproximativ 35.000 de angajați pentru a acoperi deficitul de personal acumulat în ultimii ani. Specialiștii sugerează că soluția ar putea veni din rândul românilor care se întorc din diaspora. Daniel Mischie, reprezentant HORA, este optimist: „Având în vedere că în România se câștigă la fel de bine sau mai bine ca în țările europene, iar costul vieții este mai mic… Să nu ne ascundem nici de faptul că mulți dintre ei care au lucrat în afară vor să fie aproape de familie.”

În plus, experiența virtuală a ospătarilor la distanță poate fi recompensată cu un bacșiș, care va fi împărțit între ospătarul online și cel care aduce comanda la masa clientului.

Citeşte şi: Ministerul Mediului anunţă amenzi de 5.000 de lei pentru turiştii care fac asta. Şoferii vor fi filmaţi, astfel că amenda poate veni şi prin poştă

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
Playtech.ro
Detalii cutremurătoare de la accidentul din Serbia! Medicii au început să plângă când au ajuns, Daria era...
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cea mai mare eroare când folosiți mașina de spălat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ministrul Mediului vrea ca urșii să fie uciși dacă se apropie de localități. A anunțat deja propunerea pentru modificarea legislației
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creșteri de pensii şi noi ajutoare pentru seniori. Anunțul făcut de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român