Agricultura este domeniul în care poţi primi salariu de 14.000 de lei, fără facultate. Fermierii români se confruntă cu o lipsă acută a tractoriştilor. Sunt dispuşi să ofere salarii de până la 14.000 de lei, dar, chiar şi aşa, nu găsesc angajaţi. Aşa se face că tractoriştii pricepuţi au devenit mai greu de găsit decât IT-iştii.
„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a spus Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.
Numeroși fermieri spun că sunt dispuşi să se implice în formarea tinerilor în această meserie, dar recunosc că după două-trei luni aproape toţi pleacă în occident.
„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica, conform Adevărul.
De asemenea, în domeniul construcţiilor se dau salarii aproape la fel de bune, iar candidaţii nu trebuie să fie absolvenţi de studii superioare.
În domeniul construcţiilor, de exemplu, aproape 50% dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net şi doar 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din acest domeniu foarte popular (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în acest sector în platforma online Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs şi citate de ZF.
România este una dintre cele mai sărace state din Uniunea Europeană, unde salariul minim pe economie este de 1524 de lei, adică aproximativ 300 de euro.