Dominic Fritz, primarul Timişoarei: Nu sunt un prinţ pe cal alb venit din Germania

Dominic Fritz, primarul de origine germană al oraşului Timişoara, şi Octavian Ursu, primarul de origine română al oraşului Gorlitz din Germania, au discutat joi, în cadrul forumului online Eurosfat, despre rolul multiculturalităţii în schimbarea oraşelor europene.
Romania TV
15 oct. 2020, 10:32
Dominic Fritz, primarul Timişoarei: Nu sunt un prinţ pe cal alb venit din Germania

Ambii primari au spus că au fost subiectul unor atacuri, în campaniile electorale, pornind de la naţionalitatea lor.

Fritz, care trăieşte în Timişoara din 2003, este convins că acestea vor continua, dar spune că se concentrează pe dorinţa majorităţii, de a avea rezultate concrete. „Uneori ai nevoie de un duşman pentru a-ţi acoperi propriile păcate. Mă aştept ca atacurile să continue. Eu voi lua în serios îngrijorările legitime – dacă mă voi lăsa atras în sistem sau… Primăria Timişoara este cunoscută ca fiind o instituţie dificilă şi oamenii aşteaptă rezultate concrete şi nu sunt interesaţi de ce am mâncat eu în copilărie”.

„Nu sunt un prinţ pe cal alb venit din Germania. Am o echipă mare, din care fac parte mulţi români. Avem o perspectivă sănătoasă asupra lucrurilor”, a adăugat el.

Fritz a mărturisit că nu a urmărit îndeaproape declaraţile apărute în spaţiul public despre el. A aflat ulterior ce a fost spus. „Timişoara are şi o cultură germană. Nu trebuie să supraestimăm impactul etniei mele asupra alegerilor. Diferenţele nu trebuie să ne despartă, ci să ne unească. Timişoara a fost mereu oraş european, chiar şi înainte să existe Uniunea Europeană. Aşteptarea, legitimă, este acum ca noi să reuşim să transformăm această afirmaţie în concret. O să deschidem Timişoara şi mai mult spre Europa”.

„Cât timp «etnicizăm» în politică, este greu să obţii votul majorităţii. Avem nevoie de politicieni care au explicit dorinţa de a reprezenta majoritatea diversă”, a mai spus el.

Dominic Fritz, despre o posibilă candidatură la prezidenţiale: „Nu exclud nimic şi până acum mi-a prins bine” 

De cealaltă parte, Ursu, care este primar în Gorlitz din 2019, a declarat: „Cred că oamenii acţionează asemănător când vine vorba despre cineva care provine dintr-un mediu neaşteptat şi candidează neaşteptat. Am trăit chestiuni asemănătoare aici. Majoritatea populaţiei se îndreaptă însă în altă direcţie. Este vorba despre generaţia tânără, mai pragmatică, inclusiv din punct de vedere economic. Aceasta îşi doreşte oameni politici care acţionează diferit”.

El a adăugat că „interesul unui primar este de a obţine cât mai mult impozit de la cetăţeni pentru a putea face lucruri pentru cetăţeni”.

Cât priveşte comunitatea, ei sunt de părere că oamenii pot fi aduşi laolaltă odată cu organizarea de spaţii comune, care să se adreseze simultan mai multor segmente sociale şi etnice.

„Spaţiul public trebuie să fie pentru toată lumea. E important să dezvolţi spaţii comune”, a afirmat Fritz. „Dacă e să vorbim despre contextul în care ne aflăm, despre pandemie, este cu atât mai important să continuăm să oferim un spaţiu în care să ne putem întâlni, desigur, respectând măsurile de siguranţă”.

Timişoara, care va fi Capitală Europeană a Culturii peste trei ani, după ce evenimentele programate pentru 2021 au fost anulate din cauza pandemiei, este, în viziunea lui Fritz, „un loc unde economia va creşte”, în care tot mai mulţi tineri vor deveni antreprenori, dar şi cu investitori străini.

„Cultura în sine joacă un rol important în dezvoltarea unui oraş şi în coagularea comunităţii. Trebuie să ne reconectăm la moştenirea noastră istorică şi trebuie să facem vizibil drumul Timişoarei prin istorie, să facem vizibila contribuţia minorităţilor la istoria oraşului. Pentru că asta ne dă identitate şi o anumită profunzime. Şi trebuie să conectăm această moştenire la viitor. În următorii ani vom vedea spaţii noi de cultură, vom atrage artişti şi oameni de cultură de pe continent. Sunt sigur că în 2023 toată Europa o să vină la Timişoara ca să se inspire din experienţa noastră”, a conchis Fritz.

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum să faci carnea pe grătar fără să se lipească. Trucul simplu pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Stațiunea de basm din România. Turiștii găsesc aici un Rai
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
NASA și Boeing întârzie întoarcerea astronauților de pe Stația Spațială Internațională din cauza problemelor tehnice ale navei Starliner
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!