Povestea impresionantă a unui profesor de fizică care la cei 78 de ani ai săi continuă să le transmită elevilor pasiunea pentru științele exacte. Ion Brânzan este unul dintre cei mai longevivi profesori aflați în activitate din Sebeș și spune că nu are de gând să renunțe la elevii săi de la Liceul German pe care îi iubește ca pe proprii copii.
De-a lungul celor 54 de ani de activitate didactică neîntreruptă, Domnul Trandafir de Sebeș a lipsit o singură dată de la catedră din cauza unor probleme medicale, scrie sebeșinfo.ro.
Chiar dacă acum este unul dintre cei mai iubiți și apreciați dascăli din județ, Ion Brânzan spune că în adolescență visa să devină inginer silvic, însă viața a avut alte planuri cu el.
După ce a absolvit liceul, Ion Brânzan a urmat cursurile de Fizică din București, unde a absolvit o dublă specializare în fizică și chimie. Acesta a fost practic punctul de cotitură din viața lui și tot atunci a luat decizia să devină cadru didactic.
Cariera în învățământ și-a început-o în județul Hunedoara. Câțiva ani mai târziu a devenit profesor la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde a predat 11 ani.
După 11 ani petrecuți în Alba, profesorul de fizică s-a transferat la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, unde de 31 de ani le insuflă elevilor pasiunea și dragostea sa pentru această materie pe care foarte mulți au ajuns să o adore.
De-a lungul timpului, Domnul Trandafir de Sebeș a reușit să formeze profesori universitari de fizică 460 de medici și 1600 de ingineri de concepție.
Mai mult, timp de 18 ani fost implicat activ în Comisia Națională de Fizică, contribuind la dezvoltarea și promovarea acestei discipline în învățământul din România. Totodată, a lucrat timp de 16 ani, la o culegere de probleme care astăzi este una dintre cele mai bune dințară.
Deși a ajuns de mult timp la vârsta pensionării, profesorul Brânzan Ion a fost căutat pentru a reveni la catedră, iar din dragoste pentru educație și elevi s-a întors în învățământ. Și nu doar că a revenit la catedră, ci a dotat biblioteca Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș cu cărți în valoare de aproximativ 20.000 de euro.
Dascălul a recunoscut că în cariera sa a avut parte de numeroase provocări, însă, ce l-a determinat să rămână în învățământ este faptul că a găsit mereu în meseria sa o sursă de satisfacție, mai ales că a reușit să facă performanță din ea.
Citește și Profesorii ar putea să nu primească 50% din creşterea salarială din noua lege a salarizării – Surse