Donald Trump a făcut acest anunţ în ciuda avertismentelor venite din partea mai multor state europene şi a mai multor aliaţi ai NATO. În prezent, ambasada SUA se află la Tel Aviv, dar este de aşteptat ca în termen de şase luni ea să fie mutată la Ierusalim. „Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme„, a spus Donald Trump.
Filipinele a anunţat că îşi va muta capitala de la Tel Aviv la Ierusalim imediat după anunţul lui Trump, în timp ce Turcia a ameninţat cu ruperea relaţiilor diplomatice atât cu Israel, cât şi cu SUA. Se aşteaptă o reacţie dură din partea statelor arabe, în timp ce experţii se tem că anunţul lui Trump va tensiona şi mai mult situaţia din zonă. În plus, o dată cu această decizie este anulată practic ideea de creare a unui stat palestinian, vehiculată în ultimii ani. De altfel, ministrul de externe al Qatar-ului a afirmat că decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului echivalează cu o „condamnare la moarte a păcii„.
Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel a fost una dintre promisiunile lui Donald Trump din campania electorală. Ministrul de Externe al Iranului acuză că decizia SUA violează rezoluţiile ONU, iar organizaţia teroristă Hamas ameninţă că „anunţul lui Trump a deschis porţile iadului„.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macroin, aflat într-o vizită la Alger, a calificat drept „regretabilă” decizia lui Donald Trump de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. La rândul său, Italia a susținut că statutul Ierusalimului trebuie să fie „definit în cadrul unui proces de pace„. Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, a afirmat că Polonia încă privește Tel Aviv drept capitala Israelului. „Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituții ale Israelului sunt localizate în Ierusalim„, a spus șeful diplomației de la Varșovia. La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră că decizia lui Trump provoacă „un moment de mare anxietate„.
Oraşul Ierusalim are 800.000 de locuitori şi este considerat sfânt de cele trei mari religii monoteiste, creştină, islamică şi mozaică.