Dar Donald Trump, după ce a dezbătut cu consilierii săi, a optat pentru calea diplomatică și i-a explicat acest lucru premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul întâlnirii lor de la Casa Albă de săptămâna trecută.
Israelul spera la o undă verde și un sprijin militar din partea Washingtonului, scrie New York Times, în special datorită declarațiilor recente ale președintelui american despre rebelii houthi din Yemen, susținuți de Teheran.
“Fiecare foc de armă tras de houthi va fi considerat, de acum înainte, ca un foc tras de arme iraniene, iar Iranul va fi tras la răspundere și va suferi consecințele, care vor fi teribile”, scria liderul republican la mijlocul lunii martie pe Truth Social.
Citește și: Contraofensivă puternică în Kursk și Belgorod, Rusia loveşte masiv forţele armate din Ucraina
În timpul primului său mandat, în 2018, Donald Trump și-a retras țara dintr-un acord internațional care prevedea ridicarea anumitor sancțiuni în schimbul unui cadru privind activitățile nucleare iraniene.
Țările occidentale, cu Statele Unite în frunte, suspectează de mult timp Iranul că dorește să se doteze cu arme nucleare. Teheranul respinge aceste acuzații și apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie.
De la revenirea sa la putere, Donald Trump a cerut Iranului să negocieze un nou acord, amenințând în același timp că va bombarda țara dacă diplomația va eșua.
Teheranul și Washingtonul, care nu mai au relații diplomatice din 1980, au avut discuții la sfârșitul săptămânii trecute, sub medierea sultanatului Oman, pe tema programului nuclear al Iranului. Noi discuții urmează să aibă loc sâmbătă, în Italia.
Ţările occidentale, în frunte cu SUA, şi Israelul suspectează de mult timp Iranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi îşi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie.
„Este ca un puzzle, iranienii au piesele şi într-o zi ar putea fi capabili să le pună împreună. Mai este un drum lung până să se întâmple asta. Dar ei nu sunt departe, trebuie să recunoaştem acest lucru”, a declarat Rafael Grossi, Directorul general AIEA, în interviul publicat miercuri de ziarul Le Monde.
Şeful AIEA a sosit la Teheran în cursul zilei de miercuri, înaintea unor noi discuţii între Iran şi Statele Unite privind programul nuclear iranian, care era programată pentru sâmbătă la Roma.
AIEA, organismul ONU de supraveghere în domeniul nuclear, cu sediul la Viena, este responsabil de verificarea naturii paşnice a programului nuclear iranian.
„Nu este suficient să spui comunităţii internaţionale că nu ai arme nucleare pentru ca ea să te creadă. Trebuie să putem verifica acest lucru”, a spus Grossi în interviu.
Rafael Grossi s-a întâlnit la Teheran cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi. Acesta a descris întâlnirea ca fiind „importantă”.
Şeful AIEA urma să discute joi cu şeful organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.
Potrivit AIEA, Iranul şi-a respectat angajamentele până când Donald Trump s-a retras în 2018 şi sancţiunile americane au fost reintroduse.
De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a cerut Iranului să negocieze un nou text, dar a ameninţat că va bombarda ţara dacă diplomaţia eşuează.
Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat miercuri că speră să „încheie” un acord cu Statele Unite în ceea ce priveşte programul nuclear.
Marţi, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, decidentul suprem în chestiuni strategice, a salutat discuţiile în curs, dar şi-a exprimat scepticismul cu privire la rezultatul acestora.
Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogăţeşte uraniu la un nivel ridicat (60 %), aproape de nivelul de 90 % necesar pentru fabricarea unei arme atomice, continuând în acelaşi timp să acumuleze stocuri importante de material fisionabil, potrivit AIEA. Acordul din 2015 plafona această rată la 3,67 %.
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat joi în Rusia, să discute despre negocierile cu Statele Unite pe dosarul nuclear și va transmite o scrisoare din partea liderului suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, președintelui Vladimir Putin, informează EFE.
Șeful diplomației iraniene va discuta, printre altele, cu oficialii ruși despre negocierile cu SUA privind programul nuclear iranian care au început săptămâna trecută în Oman și vor continua sâmbătă.
Rusia este unul din principalii aliați ai Iranului, iar cele două țări au semnat în ianuarie un Acord de Parteneriat Strategic Cuprinzător, ce nu implică o alianță militară.
Vizita are loc înainte ca Iranul și SUA să organizeze o a doua rundă de discuții, mediată din nou de diplomați din Oman.
Guvernul iranian a anunțat că Roma va găzdui cea de-a doua întâlnire dintre Iran și SUA, după ce locul de desfășurare a fost schimbat de mai multe ori în ultimele zile.
“În acest moment, Roma este locul de desfășurare a celei de-a doua runde de discuții între Iran și Statele Unite, a declarat miercuri seară, adjunctul ministrului de externe pentru afaceri juridice și internaționale, Kazem Gharibabadi, care face parte din echipa de negocieri a Iranului.
Locul de desfășurare a celei de-a doua runde de negocieri s-a schimbat în ultimele zile, din motive care nu au fost raportate.
Luni se anunțase că Roma va găzdui reuniunea, informație confirmată și de ministrul italian de externe, Antonio Tajani. În acceași zi, Araqchi a declarat că discuțiile vor fi găzduite de o țară europeană, fără a preciza un oraș specific.
Cu toate acestea, Ministerul iranian de Externe a declarat că noua rundă de discuții va avea loc nu la Roma, ci la Muscat, capitala statului Oman care a găzduit prima întâlnire sâmbăta trecută.
Citește și: Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale