Evocată mai întâi de presa americană, apoi de un consilier al lui Trump şi în final de Trump însuşi, ideea ca Danemarca să vândă Statelor Unite teritoriul autonom Groenlanda a fost calificată duminică drept ”absurdă” de către premierul danez, Mette Fredriksen, care a cerut să se pună punct acestei discuţii, după ce şi executivul din Groenlanda i-a transmis liderului de la Casa Albă că acest teritoriu nu este de vânzare.
Vexat de lipsa de interes a Danemarcei pentru sugestia sa, el şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze în această ţară pe 2 şi 3 septembrie.
„Am considerat că a fost un mod urât de a spune ceva. Ei (danezii n.red) ar fi putut să-mi spună nu„, a argumentat miercuri Trump în faţa presei la Casa Albă. ”Ar fi trebuit să spună doar că nu ar vrea să facă asta. Nu să spună că este o idee absurdă. Ea (Mette Fredriksen, n.red.) nu vorbea cu mine, vorbea cu Statele Unite ale Americii. Nu aşa se vorbeşte cu Statele Unite”, a adăugat Trump.
Această afirmaţie a sa contrastează cu tonul conciliant al şefei guvernului de la Copenhaga, care în aceeaşi zi s-a arătat ”contrariată” de decizia lui Trump privind anularea vizitei, dar a asigurat totodată că nu există ”o criză” în relaţiile Danemarcei cu SUA.
Resursele naturale ale Groenlandei (petrol, gaze, aur, uraniu, zinc, plumb, diamante etc) şi încălzirea climatică ce deschide noi rute de transport maritim i-au stârnit lui Trump interesul pentru acest teritoriu autonom din cadrul Danemarcei.
Trump se comportă ca un ”stăpân colonial ignorant”, a declarat pentru AFP analistul politic danez Marc Jacobsen, specialist în Groenlanda la Universitatea din Copenhaga.
„Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care toată lumea o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?”, şi-a exprimat indignarea şi conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând „mai mult respect”.