„Miercuri va fi Ziua Eliberării în America, așa cum a numit-o cu mândrie președintele Trump”, a spus a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. „Președintele va anunța un plan de tarife care va inversa practicile comerciale nedrepte care au afectat țara noastră, timp de decenii. El face acest lucru în interesul cel mai bun al lucrătorului american.”
„Trump va dezvălui planul său legat de creșterea tarifelor miercuri, în prima conferință de presă pe care o va ține în Grădina Trandafirilor, în acest al doilea mandat. Membrii cabinetului său vor fi prezenți la eveniment”, a adăugat ea.
Însă Leavitt nu a oferit detalii despre ceea ce va anunța Trump. Ea a sugerat, așa cum a spus de mai multe ori, că președintele ar putea anunța că tarifele impuse de alte țări vor fi egalate de Statele Unite, dolar cu dolar.
Leavitt a menționat tarifele extrem de mari pe care unele țări le impun produselor americane, cum ar fi tariful de 250% pe care Canada îl are pentru produsele lactate din SUA. Deși aceste cifre sunt adesea mari pe hârtie, cel mai probabil nu sunt niciodată aplicate, deoarece națiunile cu tarife foarte mari importă foarte puțin din SUA, scriu editorii de la CNN.
Totuși, Leavitt a spus că aceste tarife mari sunt nedrepte pentru americani, iar SUA ar trebui să aplice aceleași tarife, în mod reciproc.
„Acest lucru face practic imposibil ca produsele americane să fie importate pe aceste piețe, iar acest lucru a dus la falimentul multor americani și la pierderea locurilor de muncă în ultimele decenii”, a spus Leavitt. „Așadar, este timpul pentru reciprocitate și este timpul ca un președinte să ia o decizie istorică, să facă ceea ce este corect pentru poporul american, iar acest lucru va avea loc miercuri.”
Leavitt a spus că, în cele din urmă, va fi decizia lui Trump ce tarife să impună.
El și consilierii săi s-au contrazis în ultimele zile și săptămâni, încercând să stabilească așteptările cu privire la ce va fi anunțat pe 2 aprilie. S-au propus tarife reciproce pentru toate țările, implementarea unor tarife de 25% amânate pentru Mexic și Canada, și tarife pentru lemn, cupru, produse farmaceutice și microcipuri. Trump a anunțat deja tarife pentru autoturisme, care vor intra în vigoare pe 3 aprilie.
Dar, în diverse momente, oficialii și președintele au renunțat la planurilor de creștere a tarifelor. De exemplu, au sugerat că tarifele pe diverse industrii și produse ar putea fi anunțate până în luna iunie.
Săptămâna trecută, Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că tarifele reciproce vor intra în vigoare doar pentru câteva țări. Săptămâna trecută, Trump a spus că tarifele pe care le va anunța miercuri vor fi „mult mai generoase” decât cele pe care alte țări le impun Statelor Unite.
Însă duminică, la bordul Air Force One, Trump a spus că tarifele reciproce vor fi aplicate pentru toate țările, urmând să le negocieze ulterior, dacă va fi necesar.
Leavitt a anunțat apoi că Trump continuă să discute planurile cu echipa sa.
„Are o echipă genială de consilieri comerciali”, a spus Leavitt luni, menționând pe secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick, Reprezentantul Comercial al SUA Jamieson Greer, consilierul comercial Peter Navarro, asistentul principal Stephen Miller și vicepreședintele JD Vance.
„Toți aceștia i-au prezentat președintelui planuri despre cum să pună în aplicare acest lucru, iar decizia îi aparține președintelui”, a adăugat Leavitt.
Navarro a spus duminică că se așteaptă ca SUAsă poată strânge 600 de miliarde de dolari pe an din aplicarea tarifelor, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere a taxelor din al Doilea Război Mondial încoace.
Totuși, acest calcul este dubios, deoarece tarifele sunt concepute să schimbe comportamentul de cumpărare al americanilor, astfel încât să cumpere produse fabricate în Statele Unite – și să evite plata tarifelor.
Economiștii se așteaptă ca tarifele să crească prețurile pentru o mare parte dintre produse, iar unii americani, deja afectați de inflație, ar putea reduce cheltuielile discreționare și ar evita plata tarifelor pentru produsele pe care nu le mai cumpără.
Acest lucru ar putea, în cele din urmă, să dăuneze economiei. Amenințările cu creșterea tarifelor au dus la o scădere a apetitului de consum în ultimele luni, iar analiștii de pe Wall Street de la Goldman Sachs și JPMorgan au spus că șansele unei recesiuni în SUA sunt în creștere.