Donald Trump a numit 2 aprilie drept „Ziua Eliberării”. O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură să afle ce măsuri vrea să ia împotriva principalilor parteneri comerciali

Președintele Donald Trump a proclamat 2 aprilie ca fiind „Ziua Eliberării” în SUA, zi în care vor fi anunțate măsurile luate pentru a îndeplini agenda economică ambițioasă a administrației sale. Deși planul a fost până acum învăluit în mister, Trump și administrația sa au făcut mai multe propuneri care s-au schimbat constant și s-au contrazis. Astăzi vom afla la ce ne putem aștepta.
Filip Stan
02 apr. 2025, 10:44
Donald Trump a numit 2 aprilie drept „Ziua Eliberării”. O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură să afle ce măsuri vrea să ia împotriva principalilor parteneri comerciali

„Miercuri va fi Ziua Eliberării în America, așa cum a numit-o cu mândrie președintele Trump”, a spus a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. „Președintele va anunța un plan de tarife care va inversa practicile comerciale nedrepte care au afectat țara noastră, timp de decenii. El face acest lucru în interesul cel mai bun al lucrătorului american.”

„Trump va dezvălui planul său legat de creșterea tarifelor miercuri, în prima conferință de presă pe care o va ține în Grădina Trandafirilor, în acest al doilea mandat. Membrii cabinetului său vor fi prezenți la eveniment”, a adăugat ea.

Însă Leavitt nu a oferit detalii despre ceea ce va anunța Trump. Ea a sugerat, așa cum a spus de mai multe ori, că președintele ar putea anunța că tarifele impuse de alte țări vor fi egalate de Statele Unite, dolar cu dolar.

Citește și: Vladimir Putin refuză propunerile lui Donald Trump pentru încetarea Războiului din Ucraina: „Nu le putem accepta în forma lor actuală”

Leavitt a menționat tarifele extrem de mari pe care unele țări le impun produselor americane, cum ar fi tariful de 250% pe care Canada îl are pentru produsele lactate din SUA. Deși aceste cifre sunt adesea mari pe hârtie, cel mai probabil nu sunt niciodată aplicate, deoarece națiunile cu tarife foarte mari importă foarte puțin din SUA, scriu editorii de la CNN.

Totuși, Leavitt a spus că aceste tarife mari sunt nedrepte pentru americani, iar SUA ar trebui să aplice aceleași tarife, în mod reciproc.

„Acest lucru face practic imposibil ca produsele americane să fie importate pe aceste piețe, iar acest lucru a dus la falimentul multor americani și la pierderea locurilor de muncă în ultimele decenii”, a spus Leavitt. „Așadar, este timpul pentru reciprocitate și este timpul ca un președinte să ia o decizie istorică, să facă ceea ce este corect pentru poporul american, iar acest lucru va avea loc miercuri.”

Leavitt a spus că, în cele din urmă, va fi decizia lui Trump ce tarife să impună.

El și consilierii săi s-au contrazis în ultimele zile și săptămâni, încercând să stabilească așteptările cu privire la ce va fi anunțat pe 2 aprilie. S-au propus tarife reciproce pentru toate țările, implementarea unor tarife de 25% amânate pentru Mexic și Canada, și tarife pentru lemn, cupru, produse farmaceutice și microcipuri. Trump a anunțat deja tarife pentru autoturisme, care vor intra în vigoare pe 3 aprilie.

Dar, în diverse momente, oficialii și președintele au renunțat la planurilor de creștere a tarifelor. De exemplu, au sugerat că tarifele pe diverse industrii și produse ar putea fi anunțate până în luna iunie.

Săptămâna trecută, Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că tarifele reciproce vor intra în vigoare doar pentru câteva țări. Săptămâna trecută, Trump a spus că tarifele pe care le va anunța miercuri vor fi „mult mai generoase” decât cele pe care alte țări le impun Statelor Unite.

Însă duminică, la bordul Air Force One, Trump a spus că tarifele reciproce vor fi aplicate pentru toate țările, urmând să le negocieze ulterior, dacă va fi necesar.

Leavitt a anunțat apoi că Trump continuă să discute planurile cu echipa sa.

„Are o echipă genială de consilieri comerciali”, a spus Leavitt luni, menționând pe secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick, Reprezentantul Comercial al SUA Jamieson Greer, consilierul comercial Peter Navarro, asistentul principal Stephen Miller și vicepreședintele JD Vance.

„Toți aceștia i-au prezentat președintelui planuri despre cum să pună în aplicare acest lucru, iar decizia îi aparține președintelui”, a adăugat Leavitt.

Navarro a spus duminică că se așteaptă ca SUAsă poată strânge 600 de miliarde de dolari pe an din aplicarea tarifelor, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere a taxelor din al Doilea Război Mondial încoace.

Totuși, acest calcul este dubios, deoarece tarifele sunt concepute să schimbe comportamentul de cumpărare al americanilor, astfel încât să cumpere produse fabricate în Statele Unite – și să evite plata tarifelor.

Economiștii se așteaptă ca tarifele să crească prețurile pentru o mare parte dintre produse, iar unii americani, deja afectați de inflație, ar putea reduce cheltuielile discreționare și ar evita plata tarifelor pentru produsele pe care nu le mai cumpără.

Acest lucru ar putea, în cele din urmă, să dăuneze economiei. Amenințările cu creșterea tarifelor au dus la o scădere a apetitului de consum în ultimele luni, iar analiștii de pe Wall Street de la Goldman Sachs și JPMorgan au spus că șansele unei recesiuni în SUA sunt în creștere.

Citește și: Cazul Călin Georgescu se repetă: Marine Le Pen NU mai are voie să candideze la alegerile prezidențiale din Franța. Lidera extremei drepte, declarată vinovată de deturnare de fonduri publice

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)