Prin comparație, Barack Obama a primit de la donatori privați 55 de milioane de dolari pentru învestitura din 2009 și 43 de milioane pentru ceremonia din 2013. Associated Press notează că niciun alt președinte american nu a obținut donații care să se apropie măcar de suma strânsă de Donald Trump. Cu toate acestea, intenția republicanului nu este de a pune la punct o ceremonie pe măsură. Șeful echipei care pregătește învestitura, Tom Barrack, declara săptămâna trecută că se dorește evitare unei atmosfere de circ.
Potrivit purtătorului de cuvânt Boris Epshteyn, comitetul „este sută la sută mobilizat să organizeze evenimente de clasă mondială care să cinstească istoria fabuloasă a țării noastre și care să aibă rezonanță peste tot în lume”. Banii care nu vor fi cheltuiți vor fi donați unor organizații caritabile, a precizat Epshteyn.
„Chiar nu îmi pot imagina ce vor face cu atâția bani și nu înțeleg de ce continuă să accepte donații. Noi am organizat cele mai ample două ceremonii de învestitură din istoria țării nostre și nu am cheltuit nici pe departe atâția bani”, a declarat pentru AP Steve Kerrigan, președintele comitetului de învestitură al lui Barack Obama.
Odată devenit președinte în exercițiu, Donald Trump va organiza trei baluri inaugurale, față de 10 organizate de administrația Obama în 2009. În ce privește parada de după învestitură, Trump vrea ca aceasta să nu dureze mai mult de 90 de minute. Cea mai amplă paradă a avut loc la învestitura din 1953 a președintelui Dwight Eisenhower și a durat mai bine de patru ore și jumătate.