„Dacă, de pildă, Muntenegrul va fi atacat, de ce ar trebui ca fiul meu să se ducă în Muntenegru pentru a-l apăra?”, l-a întrebat un junalist de la Fox News.
„Înţeleg ce spuneţi, mi-am pus şi eu aceeaşi întrebare”, i-a răspuns Trump. „Muntenegrul este o ţară mică populată de oameni puternici şi foarte agresivi”, a mai spus Trump, lăsând să se înţeleagă faptul că această agresivitatea ar putea povoca Al Treilea Război Mondial.
Afirmaţiile lui Trump au alimentat provocările în propria lui tabără republicană. „Atacând Muntenegrul şi a pune la îndoială obligaţiile noastre faţă de NATO, preşedintele (Donald Trump) a făcut exact jocul lui Putin”, a deplâns, pe Twitter, senatorul republican, John McCain.
„Poporul din Muntenegru a avut curajul de a rezista la presiunile Rusiei lui Putin, pentru a adera la democraţie” şi „Senatul a votat cu 97 la 2 pentru susţinerea intrării ţării în NATO”, a reamintit senatorul american.
Cu toate acestea, relaţiile Washingtonului cu aliaţii săi vor fi supuse unor încercări grele în urma unui summit de la Bruxelles extrem de tensionat. Iar preşedintele american este bănuit deja că a încercat să submineze Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord – care stipulează că orice atac împotriva unui stat membru este considerat ca fiind un atac împotriva tuturor statelor membre ale NATO.
Acest articol a fost invocat doar o dată, după atacurile din 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.