Donald Trump a emis o nouă amenințare la adresa Chinei pe rețelele sociale, după ce această țară a anunțat că va riposta la tarifele impuse de Statele Unite săptămâna trecută.
„Dacă China nu își retrage majorarea de 34% a tarifelor, – deja peste abuzurile lor comerciale pe termen lung -, până mâine, 8 aprilie 2025, Statele Unite vor impune TARIFE SUPLIMENTARE de 50% asupra Chinei, începând cu 9 aprilie”, a scris Trump pe Truth Social. „În plus, toate discuțiile cu China referitoare la întâlnirile solicitate de noi vor fi întrerupte!”
Dacă Trump își va pune în aplicare această amenințare, tarifele SUA asupra importurilor din China ar ajunge la un total de 104%. Noile taxe vor fi adăugate celor de 20% anunțate ca sancțiuni pentru traficul de fentanil și celor de 34% anunțate săptămâna trecută. Nu doar că acest lucru ar putea crește prețurile pentru consumatorii americani, dar ar putea oferi Chinei un stimulent pentru a trimite în alte țări bunuri mai ieftine și pentru a căuta parteneriate mai ample cu alți parteneri comerciali.
Citește și: DOCUMENT CIA declasificat de Trump: Adolf Hitler NU s-a SINUCIS. Țara în care s-a ascuns
Trump se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea piețelor financiare și a liderilor de afaceri pentru a renunța la ambițiile sale de a impune tarife, dar nu dă semne că ar inversa direcția sau că ar găsi un mesaj pentru a calma piețele financiare.
La prânz, luni, indicele Dow Jones Industrial Average scăzuse cu 750 de puncte, adică 2%. Indicele S&P 500 scăzuse cu 1,5%, iar Nasdaq Composite scăzuse cu 1,2%.
Scăderea piețelor s-a inversat temporar dimineața, după un zvon fals care spunea că Trump ar lua în considerare să ia o pauză de la planurile sale de a crește tarifele. Tranzacțiile haotice, care au făcut acțiunile să crească brusc, înainte de a cădea din nou, au arătat cât de sensibilă este piața și cum investitorii sunt în căutare de orice semn de veste bună.
Referitor la informația potrivit cărei Trump ar lua în considerare o pauză de la aplicarea unor tarife suplimentare, contul oficial al Casei Albe a scris că este o „știre falsă” .
Președintele republican a rămas pe poziție, în ciuda temerilor că ar putea împinge SUA către o recesiune, insistând că taxele sale sunt necesare pentru a reconstrui producția internă și pentru a reseta relațiile comerciale cu alte țări.
„Fii puternic, curajos și răbdător, iar MĂREȚIA va fi rezultatul!” a scris Trump pe Truth Social.
Trump a acuzat alte țări că profită de SUA și a spus că „foștii conducători ai SUA sunt de vină pentru că au permis acest lucru.”
Trump a cerut și Băncii Federale să reducă rata dobânzii de referință. Vineri, președintele Băncii Federale, Jerome Powell, a avertizat că tarifele ar putea crește inflația.
Investitorii se așteaptă ca banca centrală a SUA să reducă ratele la dobânda de referință, de cel puțin patru ori până la sfârșitul acestui an, potrivit CME Group’s FedWatch, ceea ce sugerează că temerile legate de inflație vor fi eclipsate de frica privind concedierile și o economie în scădere.
Goldman Sachs a emis o nouă prognoză în care afirmă că recesiunea a devenit tot mai probabilă, chiar dacă Trump ar renunța la tarifele sale. Compania financiară a spus că creșterea economică ar încetini semnificativ „în urma unor condițiilor financiare severe, boicoturilor externe ale consumatorilor și incertitudinii politice crescute, care este probabil să reducă investițiile de capital, mai mult decât s-a anticipat.”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană se va concentra pe comerțul cu alte țări decât Statele Unite, menționând că există „oportunități vaste” în alte părți ale lumii.
S-a plâns pe Truth Social, spunând că „ne-au tratat foarte prost pe partea de comerț” și „nu ne iau mașinile noastre, dar noi luăm MILIOANE din ale lor.”
Trump a spus că a discutat cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba pentru a începe negocieri comerciale.
Ishiba a declarat că i-a spus lui Trump că este „foarte îngrijorat” că tarifele ar descuraja investițiile din Japonia, care a fost cel mai mare investitor în SUA în ultimii cinci ani. A descris situația ca fiind o „criză națională” și a spus că guvernul său va negocia cu Washingtonul pentru a-l îndemna pe Trump să reconsidere tarifele.
Consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a sugerat că țările lumii ar trebui să facă mult mai mult decât să reducă propriile tarife, pentru a ajunge la acorduri, spunând că vor trebui să facă schimbări structurale în codurile lor fiscale și de reglementare.
„Să luăm Vietnamul,” a spus el pe CNBC. „Când vin la noi și spun: Vom reduce tarifele la zero, acest lucru nu înseamnă nimic pentru noi, pentru că este înșelăciunea non-tarifară care contează.”
Luni, Trump s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, dar Casa Albă a spus că conferința de presă comună programată pentru 14:30 EST a fost anulată. Totuși, Trump plănuiește să vorbească cu jurnaliștii atunci când se va întâlni cu Netanyahu în Biroul Oval.
Trump a încercat să creeze un front unit după luptele interne haotice din primul său mandat. Totuși, turbulențele economice au scos la iveală unele fisuri în cadrul coaliției sale de susținători.
Investitorul Bill Ackman l-a criticat duminică pe secretarul de comerț Howard Lutnick ca fiind „indiferent față de piața de capital și față de prăbușirea economiei.” El a spus că firma financiară Cantor Fitzgerald, condusă de Lutnick înainte de a se alătura administrației Trump, ar urma să profite datorită investițiilor în obligațiuni.
Luni, Ackman și-a cerut scuze pentru critica adusă, dar și-a reiterat îngrijorările privind tarifele lui Trump.
„Sunt pur și simplu frustrat văzând ceea ce eu cred că este o eroare majoră de politică, după ce țara noastră și președintele au făcut progrese economice uriașe, acum puse în pericol din cauza tarifelor,” a scris el pe X.
Consilierul economic principal al Casei Albe, Kevin Hassett, a declarat la Fox News „FOX & Friends” că Ackman ar trebui să își „mai tempereze retorica.”
El a insistat că alte țări, nu Statele Unite, vor „suporta povara tarifelor.”
Miliardarul Elon Musk, un consilier important al lui Trump pentru reformarea guvernului federal, și-a exprimat și el scepticismul față de tarife. Musk a spus că tarifele ar crește costurile pentru Tesla, producătorul său de mașini electrice.
„Sper că va fi convenit că atât Europa, cât și Statele Unite să ajungă, în mod ideal, la o situație de zero tarife, creând efectiv o zonă de comerț liber între Europa și America de Nord,” a spus Musk într-o videoconferință cu politicienii italieni.
El a adăugat: „Aceasta a fost sfatul meu pentru președinte.”
Navarro a spus mai târziu la Fox News „Sunday Morning Futures” că Musk „nu înțelege” situația.
„El vinde mașini,” a spus Navarro. „Asta face el.” A adăugat că „Își protejează pur și simplu propriile interese, așa cum ar face orice om de afaceri.”, scrie apnews.com.
Citește și: Nou atac al Israelului asupra Fâşiei Gaza, soldat cu 44 de morţi, dintre care cel puţin 3 copii