„Vom merge mai departe cu dezvoltarea propriilor noastre opţiuni de răspuns militar şi vom coopera cu NATO şi alţi aliaţi şi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină vreun avantaj militar de pe urma acestui comportament ilicit”, se arată în declaraţia Casei Albe.
„Aliaţii noştri din NATO ne susţin pe deplin pentru că înţeleg pericolul reprezentat de încălcarea (INF) de către Rusia şi riscurile pe care le creează ignorarea încălcării tratatului în ce priveşte controlul armelor”, menţionează textul.
Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor „notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat” în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină „în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă”.
„Altfel, tratatul va lua sfârşit”, a explicat într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, care a menţionat că Washingtonul este „gata” să continue discuţiile cu Moscova privind controlul armamentului.
Într-o declaraţie difuzată vineri în acest context, NATO a dat asigurări că Alianţa „sprijină pe deplin demersul” SUA, precizând că, „dacă nu îşi onorează obligaţiile din cadrul INF (…) pentru a reveni la respectarea sa totală şi verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în şase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului”.
„Vom continua să aspirăm la o relaţie constructivă cu Rusia, în măsura în care acţiunile acesteia o vor permite”, insistă NATO în comunicatul său.