„Misiunea miltară vizând să distrugă definitiv” gruparea Statul Islamic (SI) ”ajunge la sfârşit”, a anunţat miercuri Casa Albă.Organizaţia jihadistă este ”aproape complet distrusă”, însă Statele Unite şi partenerii lor rămân hotărâţi ”să elimine mica prezenţă SI în Siria care (…) nu a fost eradicată încă”, a adăugat ea, fără să evoce vreun moment o eventuală plecare a militarilor americani şi nici vreun calendar în vederea unei viitoare retrageri. O retragere rămâne ”obiectivul”, însă el este condiţionat de înfrângerea totală a SI şi de o ”tranziţie” pentru ca ”forţele locale”, pe care Statele Unite vor continua să le antreneze, să asigure securitatea şi să oprească orice ”reapariţie” a jihadiştilor, a dat asigurări în faţa jurnaliştilor purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, adăugînd că preşedintele ”nu va stabili un calendar arbitrar”, informează news.ro.
Trump a promis să ia decizia în coordonare cu statele aliate ale Statelor Unite. Aliaţii au fost surprinşi de declaraţiile lui Trump, potrivit unor diplomaţi europeni care insistă asupra faptului că lupta împotriva grupării jihadiste nu s-a terminat. Însărcinaţii cu dosarul în administraţia americană au pledat de altfel în mod public, marţi, în favoarea unei prezenţe mai durabile în Siria, până la încheierea ”stabilizării” ei.
Statele Unite, Franţa, Regatul Unit şi Germania s-au angajat în paralel, miercuri, să facă regimul preşedintelui Bashar al-Assad ”să dea socoteală de atacul cu gaz sarin contra oraşului rebel sirian Khan Sheikhun, soldat cu cel puţin 83 de morţi, în urmă cu exact un an.
Prezentând strategia americană în Siria, în ianuarie, secretarul de Stat Rex Tillerson a părut să înscrie prezenţa americană într-o durată şi să o extindă din alte motive, şi anume necesitatea de a contracara influenţa iraniană şi de a ajuta la îndepărtarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.