UPDATE: Decizia de retragere a trupelor americane din Siria creează perspectivele unei reglementări politice a conflictului din această ţară, a transmis miercuri agenţia de presă rusă TASS, care citează o declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, informează Reuters.
Potrivit TASS, MAE rus a mai apreciat că iniţiativa de creare a unei comisii constituţionale siriene are un viitor strălucit odată cu retragerea trupelor americane.
Casa Albă a anunţat miercuri că SUA au început să-şi retragă trupele din Siria. ”Acum cinci ani, ISIS (gruparea teroristă Statul Islamic – n.r.) era o forţă foarte puternică şi periculoasă în Orientul Mijlociu, iar acum Statele Unite au învins califatul ca teritoriu”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-un comunicat de presă, citat de dpa.
Sanders a adăugat că SUA şi aliaţii lor sunt pregătiţi ”să se implice din nou la toate nivelurile” pentru a apăra interesele americane şi că America va continua să coopereze cu aliaţii săi ”pentru a-i priva pe teroriştii islamişti de teritoriu, finanţare, sprijin şi orice mijloc de infiltrare” a frontierelor.
Statele Unite se pregătesc să-şi retragă militarii din Siria, unde sunt desfăşuraţi să lupte împotriva grupării Statul Islamic, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă.
Această retragere a fost decisă de către preşedintele Donald Trump persoanl, în urma unei conversaţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care consideră FDS drept ”teroriste”, potrivit cotidianului The Wall Street Journal (WSJ).
Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a apreciat că şi-a atins scopul în Siria – învingerea Statului Islamic (SI).
Pentagonul a refuzat să facă vreun comentariu. Statele Unite au, în mod oficial, aproximativ 2.000 de militari desfăşuraţi în nordul Siriei.