Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului.
Dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.
„Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi”, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.
Şeful OMS: „Sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”
Într-un mesaj pe Twitter informând duminică după-amiază despre conferinţa de presă a preşedintelui american, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, Kayleigh McEnany, a afirmat că şeful statului va anunţa un „avans terapeutic major”.
Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.
Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente. Solicitată de agenţia France Presse, Casa Albă a evitat un răspuns imediat.