Preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut marţi gravitatea pandemiei de COVID-19 în Statele Unite, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema „virusului din China”, după cum îl numeşte, scrie AFP.
„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora. Nu-mi place să spun asta, dar aşa e”, a declarat liderul administraţiei de la Casa Albă, înainte de a îndemna „pe toată lumea” să poartă mască, atunci când distanţarea fizică nu este posibilă, informează Agerpres.
Coronavirusul a făcut ravagii la o mănăstire. 12 călugăriţe au murit într-o singură lună
Declarându-se mulţumit de progresele în găsirea unui vaccin, precum şi de rezolvarea penuriei de teste şi de ventilatoare artificiale, preşedintele american a adoptat pentru prima dată un ton alarmist legat de răspândirea pandemiei în sudul şi vestul ţării, mergând până la a-i „implora” pe tineri „să evite barurile aglomerate”.
„După cum ştiţi, în ultimele săptămâni, am observat o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri în numeroase regiuni din sudul nostru”, a spus Donald Trump.
„Am salvat potenţial milioane de vieţi cu măsurile de izolare iniţiale, dar suntem foarte conştienţi de această boală”, a adăugat el. „Îi vom pune capăt foarte repede cu tratamente terapeutice şi cu un vaccin”, a subliniat omul de afaceri republican.
„Virusul va dispărea, el va dispărea”, a insistat Donald Trump, afirmând că responsabilitatea pentru situaţia sanitară este împărţită între el şi guvernatorii statelor.
Statele Unite au înregistrat, pentru a opta zi consecutiv, peste 60.000 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul în 24 de ore, potrivit datelor raportate marţi la orele 20.30 (miercuri, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, scrie AFP.
Cele 68.524 de noi contaminări recenzate într-o zi ridică la circa 3,89 de milioane numărul cazurilor pozitive în ţară de la începutul pandemiei, apărută în decembrie în China înainte de a se răspândi în întreaga lume.
Pe de altă parte, COVID-19 a făcut 961 de noi victime în 24 de ore, pentru un total de 141.883 de morţi, potrivit universităţii cu sediul la Baltimore (Maryland, est).
De departe cea mai afectată din lume în valoare absolută, Statele Unite, după o ameliorare spre sfârşitul primăverii, cunosc de mai multe săptămâni o explozie a numărului de infecţii mai ales în sudul şi vestul ţării.
„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora”, a declarat marţi preşedintele american, Donald Trump, la Casa Albă, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema crizei sanitare.
Liderul administraţiei de la Washington a recomandat explicit pentru prima dată portul măştii de protecţie „atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”.
„Vă plac sau nu măştile, ele au un impact”, a pledat el, mergând până la a „implora” tinerii „să evite barurile aglomerate”.