Donald Trump depune jurământul pentru al doilea mandat de președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie 2025. Ziua este marcată de ceremonii și evenimente grandioase, la care sunt așteptați să participe peste 200.000 de oameni. Trump va prelua oficial funcția de la președintele în exercițiu, Joe Biden.
În dimineața zilei de 20 ianuarie, Trump va începe ziua prin participarea la o slujbă la Biserica Episcopală St. John’s, situată vizavi de Casa Albă. Apoi, Trump și viitoarea Primă Doamnă, Melania, se vor întâlni cu Joe Biden și Jill Biden pentru un ceai la Casa Albă, un obicei tradițional.
Trump, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts, la ora 12:00 EST (17:00 GMT), de data aceasta în interiorul complexului Congresului din cauza vremii reci, spre deosebire de ceremonia din 2017, care a avut loc în fața Capitolului.
În discursul său inaugural, Donald Trump a menționat că intenționează să fie un președinte unificator, o schimbare față de discursul său din 2017, când a descris o țară aflată într-o criză profundă. De asemenea, Joe Biden va participa la ceremonie și va asista la transferul puterii, un gest de curtoazie pe care Trump nu l-a făcut în urmă cu patru ani, când a refuzat să participe la ceremonia de învestire a lui Biden.
Din cauza vremii, parada inaugurală va fi mutată de la Pennsylvania Avenue la Capital One Arena, cu o capacitate de 20.000 de locuri. În cadrul ceremoniei de învestire, starul muzicii country Carrie Underwood va cânta, iar programul va include momente muzicale și invocări religioase. După depunerea jurământului, Trump va rosti discursul inaugural, iar ceremonia va continua cu un prânz oficial și mai multe baluri inaugurale, inclusiv un eveniment la care vor cânta nume importante din muzica country și alte genuri.
La eveniment sunt invitați și lideri influenți, atât din SUA, cât și din străinătate, printre care Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, care vor avea locuri speciale la ceremonie. De asemenea, Trump a invitat o serie de lideri străini și politicieni, inclusiv pe președintele Argentinei, Javier Milei, și pe prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni.
Trump va semna o serie de ordine executive, care vor include măsuri privind securitatea la graniță, producția de energie și reînceperea construcției zidului de frontieră. Totodată, ar putea semna grațieri pentru cei condamnați în legătură cu atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021.
Festivitățile vor include numeroase petreceri, printre care un eveniment găzduit de Mark Zuckerberg pentru donatorii republicani și un altul organizat de magnatul petrolier Harold Hamm. Evenimentele sunt finanțate de comitetul de învestire al lui Trump, care a strâns mai mult de 170 de milioane de dolari pentru aceste ceremonii.
Învestirea lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat va fi un eveniment spectaculos, cu participarea unor personalități importante din domeniul afacerilor și al politicii, dar și cu un program plin de ceremonii și manifestări.
Ziua va începe cu o slujbă religioasă la Biserica Sf. Ioan, un loc simbolic pentru preşedinţii americani, unde Trump şi familia sa vor participa la o binecuvântare religioasă. Ulterior, Trump va avea o întâlnire formală cu preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi prima doamnă Jill Biden, la Casa Albă, pentru un ceai simbolic ce va marca tranziţia de putere.
Ceremonia de învestire va avea loc în Rotonda Capitoliului, unde Trump va depune jurământul de credinţă. Aceasta va fi o înmânare oficială a mandatului, în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John Roberts, iar momentul va fi transmis live în întreaga lume. Cu mâna pe Biblia familiei, Trump va rosti jurămintele care vor oficializa revenirea sa în funcţia de preşedinte al SUA.
În discursul său inaugural, Trump va reafirma angajamentul său faţă de principiile „America First” şi va sublinia priorităţile mandatului său: întărirea economiei, securitate sporită la graniţe şi crearea de noi oportunităţi pentru cetăţenii americani. Acesta va face apel la unitatea naţională, promiţând să fie un preşedinte pentru toţi americanii, în ciuda diviziunilor politice adânci ce caracterizează scena politică americană.
După ceremonia de învestire, Trump va participa la tradiţionala paradă prezidenţială, care va străbate Pennsylvania Avenue. Parada va fi o ocazie de a sărbători victoria electorală, iar mulţi susţinători vor veni să-l însoţească pe Trump în drumul său către Casa Albă. Seara, se vor desfăşura trei baluri inaugurale, la care Trump şi Melania vor lua parte. Aceste baluri sunt parte din tradiţia americană a inaugurării unui nou preşedinte şi vor include momente de spectacol şi celebrare.
Printre invitaţii speciali se vor număra lideri mondiali şi personalităţi din diverse domenii. Joe Biden, Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton vor fi prezenţi alături de Donald Trump, dar şi alţi lideri internaţionali, precum Javier Milei, preşedintele Argentinei, şi Han Zheng, vicepreşedintele Chinei, vor face parte din ceremonia istorică. De asemenea, din sectorul tehnologic, nume precum Elon Musk, Mark Zuckerberg şi Jeff Bezos vor fi prezenţi, subliniind importanţa conexiunii dintre tehnologia globală şi politica americană.
După învestirea oficială, Trump va semna mai multe ordine executive care vor stabili direcţiile prioritare ale administraţiei sale. Se estimează că aceste măsuri vor include reforme economice pentru stimularea creşterii economice, reduceri de taxe şi măsuri pentru întărirea securităţii naţionale. Trump va sublinia importanţa protejării graniţelor şi a economiei interne, dar şi necesitatea de a pune America pe primul loc în planurile internaţionale.
După învestirea de la Washington, Trump va participa la o slujbă naţională de rugăciune la Catedrala Naţională, un eveniment tradiţional pentru preşedinţii americani. În perioada imediat următoare, Trump va începe să îşi pună în aplicare planurile de guvernare, iar administraţia sa se va concentra pe implementarea agendei sale, care va include, printre altele, măsuri economice şi strategii de securitate naţională.
Această ceremonie va reprezenta o revenire semnificativă pentru Trump şi o tranziţie importantă pentru politica americană. Va marca începutul unui nou mandat plin de provocări, dar şi oportunităţi de a reafirma influenţa Statelor Unite pe scena globală.
EVENIMENTE CARE AU AVUT LOC ÎN ROTONDA CAPITOLIULUI
Protestatari violenţi au spart geamuri în timp ce se luptau cu poliţia pentru a-şi croi drum în Capitoliu la 6 ianuarie 2021, provocând daune clădirii, pe care arhitectul Capitoliului le-a estimat la aproximativ 1,5 milioane de dolari. Unii purtau steaguri şi pălării roşii MAGA, alţii, având căşti pe cap, măşti de gaze şi veste tactice, căutau să-şi facă poze.
Revoltaţii s-au urcat pe statui, inclusiv ale foştilor preşedinţi Gerald Ford şi Ronald Reagan. Un bărbat a fost fotografiat în timp ce se plimba prin Rotondă, luând cu el pupitrul folosit de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, pe atunci democrata Nancy Pelosi.
Echipele s-au străduit zile întregi să repare pagubele şi să elimine resturile de substanţe chimice iritante lansate de poliţie în timpul luptelor, în timp ce se pregăteau pentru învestirea preşedintelui democrat Joe Biden.
Atunci când Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump, pentru a doua oară, pentru comportamentul său la 6 ianuarie, nouă democraţi din Cameră au declanşat oficial începerea procesului său, la 25 ianuarie 2021. Ei au dus documentele oficiale cu acuzaţiile prin Rotondă, predându-le Senatului pentru proces. Trump a fost achitat în cele din urmă în Senat.
Fostul ofiţer de poliţie al Capitoliului SUA Brian Sicknick, care s-a luptat cu răsculaţii la 6 ianuarie şi a murit a doua zi, a fost onorat în Rotondă – o recunoaştere rezervată de obicei înalţilor oficiali aleşi – la 3 februarie 2021. El a primit postum Medalia de Aur a Congresului pentru apărarea aleşilor, pe care părinţii săi, Charles şi Gladys Sicknick, au acceptat-o la 6 decembrie 2022. Aceştia au refuzat să îi salute pe republicanii din fruntea Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, Mitch McConnell şi Kevin McCarthy.
Trump a revenit la Capitoliu pentru prima dată de la revoltă, la 9 ianuarie 2025, oprindu-se în Rotondă pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte Jimmy Carter, care a murit la 29 decembrie.