În anul 2016, radiorurile şi televiziunile publice din Statele Unite au beneficiat, din fonduri federale, de 445 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă 0,01% din cheltuielile anuale ale ţării. Instituţiile culturale şi artistice au primit, în acelaşi an, 146 de milioane de dolari, adică 0,004% din cheltuielile bugetare.
În cazul în care Trump va tăia complet aceste subvenţii, va face o economie de doar ceva mai mult de o jumătate de milard de dolari, adică o nimica toată raportat la bugetul SUA.
Gestul lui Trump nu are justificare bugetară, în schimb are una resentimentară: preşedintele se răzbună astfel pe atitudinea pe care majoritatea artiştilor şi mediilor artistice au avut-o faţă de el în campania electorală.
Proiectul bugetar cu zero dolari alocaţi culturii trebuie validat de Congres, dar actuala compoziţie a legislativului american îi este favorabilă lui Trump.
Conform unor studii comandate de reţelele publice de televiziune din SUA, în cazul în care nu vor mai primi finanţare se vor închide 54 de canale de televiziune şi 76 posturi de radio publice.
Grav afectate vor fi şi muzeele şi teatrele din zonele defavorizate sau din localităţi mai mici care, pentru a supravieţui, au neapărată nevoie de finanţare de la bugetul de stat.