Embargoul blochează activele guvernului Venezuelei şi ale entităţilor asociate şi interzice tranzacţiile economice cu acestea, dacă nu există excepţii specifice. Excepţiile includ afacerile oficiale ale guvernului federal şi tranzacţii legate de furnizarea de ajutoare umanitare.
Decretul marchează o escaladare a măsurilor aplicate deja de Statele Unite împotriva guvernului venezuelean de la începutul crizei politice şi economice în acest an.
Într-o scrisoare adresată Congresului luni seara, în care îşi prezintă măsurile, Trump afirmă: ”Am decis că este necesar să blochez proprietăţile guvernului din Venezuela din cauza uzurpării continue de putere a regimului ilegitim al lui Nicolas Maduro, precum şi a încălcării drepturilor omului, arestării arbitrare de cetăţenilor venezueleni, a îngrădirii libertăţii presei şi a încercărilor care au loc pentru subminarea preşedintelui interimar Juan Guaido al Venezuelei şi al Adunării Naţionale alesă în mod democratic”.
Tulburările politice din Venezuela s-au declanşat în urma alegerilor prezidenţiale de anul trecut, în care Maduro a obţinut un nou mandat de şase ani într-un proces considerat în mare parte o înşelătorie. Liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a declarat preşedinte interimar, la începutul acestui an.
Sancţiunile americane impuse deja companiei naţionale de petrol a Venezuelei au contribuit la accelerarea prăbuşirii producţiei de petrol a ţării, tensionând piaţa energiei.
„Maduro nu este un patriot venezuelean. Este o marionetă cubaneză”, a mai afirmat Trump într-un discurs susţinut în acest an.