„În cadrul diplomaţiei noastre îndrăzneţe, ne continuăm efortul istoric pentru pace în Peninsula Coreeană„, a declarat el în faţa Congresului, oficializând data şi locul celei de-a doua întâlniri, după summitul istoric dintre cei doi lideri, la 12 iunie, în Singapore.
Totodată, Donald Trump a avertizat China că nu va mai putea „să fure locurile de muncă şi bogăţia americanilor” şi a cerut „schimbări structurale” din partea Beijingului pentru a pune capăt practicilor sale comerciale „neloiale”. „Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane„, a afirmat preşedintele Statelor Unite, care a declanşat un adevărat război comercial împotriva Chinei pentru a o aduce la masa negocierilor.
Donald Trump şi omologul său Xi Jinping au încheiat un armistiţiu de 90 de zile cu prilejul summitului lor de la Buenos Aires, pe 1 decembrie. Ulterior, au început negocierile care includ pe agendă reechilibrarea balanţei comerciale în favoarea SUA, dar şi respectarea proprietăţii intelectuale sau transferul forţat de tehnologie.
Cele două părţi, care au discutat deja la Beijing şi Washington şi urmează să se întâlnească din nou în curând în capitala Chinei, sunt discrete în ce priveşte stadiul acestor discuţii înainte de termenul limită de la 1 martie.
Donald Trump şi Xi Jinping se vor întâlni în februarie pentru a negocia personal punctele cele mai delicate şi a semna un eventual acord.
În cazul unui eşec, Donald Trump a ameninţat că va mări taxele vamale de la 10% în prezent la 25% asupra unor produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.