Într-o alocuţiune solemnă de nouă minute, în Biroul Oval, preşedintele Statelor Unite a avertizat pe tema imigranţilor ilegali care fac să curgă ”sânge american”, însă a renunţat să lanseze o procedură de urgenţă excepţională care ar fi aruncat în aer un adevărat butoi cu pudră la Washington.
În a 18-a zi a unui „shutdown” care paralizează parţial administraţiile federale, el a reluat argumentele pe care le repetă de săptămâni pe Twitter, provocând reacţii puternice în rândul democraţilor, care-l acuză că se joacă cu frica în mod iresponsabil şi că prelungeşte impasul bugetar.
”În această seară vă vorbesc pentru că asistăm la o criză umanitară şi securitară tot mai mari la frotiera de sud”, a lanat el din celebra încăpere a Casei Albe, în care au fost susţinute numeroase alocuţiuni rămase în istorie, precum cea a lui John F. Kennedy în cel mai puternic moment al crizei rachetelor sovietice din Cuba.
El a reclamat din nou 5,7 miliarde de dolari pentru ”o barieră de oţel mai degrabă decât un zid de beton”. Promisiunea emblematică a campaniei sale, zidul a rămas până în prezent literă moartă, iar democraţii refuză să deblocheze fonduri în vederea a ceea denunţă drept o soluţie ”medievală”.
Aceştia din urmă, care se opun finanţării acestui zid pe care-l consideră ”imoral”, costisitor şi ineficient, au denunţat imediat faptul că preşedintele nu întinde o mână, îndemnându-l din nou să ”redeschidă Guvernul”.
”Preşedintele Trump trebuie să înceteze să-i mai ia pe americani ostatici, trebuie să înceteze să creeze din nimic o criză” a imigraţiei şi umanitară la frontieră, a subliniat preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.
Negocieri bugetare se află într-un punct mort, de peste două săptămâni, iar aproximativ 800.000 de funcţionari federali sunt obligaţi să rămână acasă şi să aştepte sfârşitul blocajului pentru a fi plătiţi.
Iar recordul celui mai îndelungat „shutdown” din istorie ar putea să fie doborât în curând – 21 de zile de la sfârşitul lui 1995 la începutul lui 1996, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.
”AMERICANI UCIŞI BRUTAL”
După 24 de ore de intense speculaţii la Washington, Trump nu a mai anunţat un recurs la „National Emergencies Act”, care i-ar fi permis să ocolească Congresul şi să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul.
Însă el a insistat asupra necesităţii, imperioasă în opinia sa, de a-şi realiza proiectul, îndepărtând speranţa unei ieşiri rapide din shutdown.
”Cât sânge american să curgă pentru ca Congresul să-şi facă treaba?”, a lansat el, încercând să-i atragă pe cetăţeni de partea sa.
”De-a lungul anilor, mii de americani au fost ucişi în mod brutal de cei care au intrat ilegal în ţara noastră, iar alte mii de vieţi vor fi pierdute dacă noi nu acţionăm imediat”, a adăugat el, adoptând accente dramtice.
În campania electorală şi de la instalarea sa la putere, în urmă cu doi ani, preşedintele a transmis mesaje foarte diferite – iar uneori contradictorii – despre lungimea şi natura exactă a zidului la care speră.
De o vreme el a lansat ideea unui zid din bare verticale de oţel şi nu de beton, în speranţa de a face proiectul mai acceptabil pentru democraţi. Însă aceştia din urmă nu au fost sensibilizaţide argument.
Trump participă miercuri la un dejun în Congres, cu senatori republicani, şi primeşte aleşi din ambele tabere la Casa Albă.
Joi el se duce la frontiera din sudul ţării ”pentru a se întâlni cu cei care sunt în prima linie” a ceea ce a numit o ”criză de securitate naţională”.
”Asta a fost neproductiv”, a reacţionat într-un mesaj pe Twitter senatoarea Kamala Harris, la finalul alocuţiunii prezidenţiale foarte aşteptate.