Decizia a fost primită foarte bine la Ankara, dar a provocat îngrijorare în Israel, aliat apropiat al SUA. În acelaşi timp, Washingtonul a apărat cu fermitate dreptul Israelului de a lansa lovituri aeriene în Siria, despre care acesta afirmă că sunt îndreptate împotriva forţelor iraniene şi a aliatului lor Hezbollah.
La rândul ei, Rusia a acuzat miercuri Israelul de „încălcare grosolană a suveranităţii” Siriei, al cărui teritoriu a fost vizat, cu o zi înainte, potrivit Damascului şi Moscovei, de lovituri aeriene ale forţelor israeliene, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Donald Trump: „SUA nu pot continua să fie jandarmul lumii”
„SUA susţin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra de aventurismul agresiv al regimului iranian şi vor continua să se asigure că Israelul are capacitatea militară pentru a o face eficient”, a precizat Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, într-un comunicat.
Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu săptămâna viitoare, în Brazilia, potrivit Agerpres.
Donald Trump a anunţat săptămâna trecută retragerea celor 2.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria, estimând că gruparea jihadistă Statul Islamic, care şi-a pierdut teritoriile aproape în totalitate, a fost „învinsă”.