Memorandumul stipulează că persoanele transgender care au un istoric de disforie de gen, adică „cei care au apelat la tratamente medicale, inclusiv medicamente sau operaţii”, nu vor fi eligibili pentru a servi în armată „în afara unor circumstanţe limitate”.
De asemenea, se arată în memoriu că secretarii Apărării şi ai Securităţii Naţionale „şi-ar putea impune autoritatea pentru a implementa politicile potrivite privind serviciul militar al persoanelor transgender”.
Casa Albă a comunicat că Jim Mattis, secretarul Apărării, a afirmat că persoanele care au fost diagnosticate cu disforie de gen ar putea dăuna eficienţei armatei. „Această politică nouă va permite armatei să aplice noi standarde pentru sănătatea mintală şi fizică … în mod egal pentru toţi indivizii care vor să se alăture şi să lupte în cea mai puternică armată din lume”, se precizează în memorandum.
Comitetul Naţional al Partidului Democrat a criticat demersul pe care l-a numit o insultă faţă de soldaţii transgender. Nancy Pelosi, liderul democrat al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că această politicaă va dăuna naţiunii.
Decizia lui Trump este mai puţin restrictivă faţă de comentariile sale iniţiale dintr-o postare de pe Twitter din iulie 2017 în care a precizat că va interzice persoanelor transgender să facă parte din armată.
Mai mulţi judecători federali au emis decizii prin blochează interdicţia lui Trump, precizând că se încalcă dreptul la protecţie egală în faţa legii.
Vineri, Pentagonul a confirmat că va continua să respecte legislaţia federală. La rândul său, Administraţia Trump a comunicat că 8.980 de membri ai armatei se identifică, conform rapoartelor, ca fiind transgender dar doar 937 de membri activi au fost diagnosticaţi cu disforie de gen din 30 iunie 2016 până în prezent.