“Nu vom lăsa Iranul să aibă o armă nucleară”, le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă, înaintea plecării către Camp Davis, unde va avea întrevederi cu privire la Iran. “Atunci când vor accepta asta, vor avea o ţară bogată. Vor fi foarte fericiţi, iar eu voi fi cel mai bun prieten al lor. Sper că se va întâmpla acest lucru. Să facem Iranul mare din nou”, a adăugat Donald Trump.
Vineri, preşedintele american a declarat că nu se ”grăbeşte” să răspundă militar Iranului şi că a anulat în ultimul moment atacuri aeriene prevăzute joi seara pentru că ar fi făcut multe victim.
Sâmbătă, Iranul a avertizat Statele Unite că cel mai mic atac contra teritoriului său va avea consecinţe devastatoare pentru interesele lor în regiune.
Teheranul este acuzat că se află la originea mai multor atacuri vizând nave, în mai şi iunie, în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial. Iranul a negat orice implicare, însă aceste atacuri au condus la scumpirea ţiţeiului. În urma atacurilor din mai, Arabia Saudită – un aliat apropiat al Washingtonului şi un mare rival regional al Iranului – a cerut o reacţie ”decisivă” faţă de ameninţări vizând aprovizionările energetice.
Tensiunile au crescut cu un nivel după ce Teheranul a anunţat că a distrus în zbor, joi, un avion american fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk care, acuză Teheranul, i-a încălcat spaţiul aerian. Această versiune a faptelor a fost contestată aprig de către Statele Unite.