„Nu tratăm în mod simplu această situaţie. Iranul a făcut acest lucru, se vede în înregistrarea cu ambarcaţiunea”, a declarat Donald Trump referindu-se la imagini difuzate de Forţele Navale americane care ar surprinde o navă iraniană îndepărtând o mină dintr-un petrolier.
„Aceste mine au numele Iranului scris pe ele. Sunt o naţiune teroristă şi vă pot spune că s-au schimbat mult de când sunt eu preşedinte”, a adăugat Donald Trump, citat de Fox News.
Întrebat dacă regimul de la Teheran ar putea închide Strâmtoarea Hormuz, Donald Trump a răspuns: „Nu o vor închide. Nu va fi închisă, nu va fi închisă mult timp de acum înainte, ei ştiu acest lucru. Li s-a spus acest lucru în termeni duri”.
Rugat să spună ce măsuri pregăteşte pentru contracararea Iranului, Trump a avertizat: „Vom vedea”.
Germania susţine că videoclipul publicat de SUA nu este suficient pentru a da vina pe Iran privind atacul asupra celor două petroliere
Videoclipul furnizat de Statele Unite nu este suficient pentru a dovedi că Iranul este responsabil de atacurile asupra petrolierelor din Golful Omanului, a informat ministrul german de Externe Heiko Maas, relatează Reuters.
„Videoclipul nu este suficient. Înţelegem ce este arătat, sigur, însă pentru o evaluare finală, nu este îndeajuns pentru mine”, a declarat Maas, aflat într-o vizită la Oslo.
Statele Unite au acuzat Iranul că este responsabil de atacuri care au vizat joi două petroliere – unul norvegian, iar celălalt japonez – la Marea Oman.
Aceste acuzaţii au fost respinse ca ”fără fundament” de Ministerul iranian de Externe.
Comandamentul central american (CENTCOM) a publicat o înregistrare video alb-negru, în care arată ceea ce prezintă o patrulă iraniană ”care retrage o mină care nu a explodat” dintr-una dintre cele două nave, în largul coastelor iraniene.
Două petroliere au fost vizate joi de atacuri de origine nedeterimată la Marea Oman.
Potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, aceste atacuri au avut loc la mai puţin de 30 de mile marine de coastele iraniene.
Regiunea Golfului Persic se confruntă de peste o lună cu o escaladare a tensiunilor între Statele Unite şi Iran.
Washingtonul, care îşi înăspreşte neîncetat sancţiunile economice impuse Teheranului, după ce s-a retras din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, şi-a multiplicat brusc, la începutul lui mai, desfăşurările militare în Orientul Mijlociu, acuzând regimul iranian că pregăteşte atacuri ”iminente” contra unor interese americane.