„Coreea de Nord este o problemă. Problema va fi rezolvată”, a răspuns președintele la o întrebare privind mesajul său către Phenian.
Un mesaj pentru regimul lui Kim Jong-un este și faptul că Statele Unite au folosit joi, pentru prima dată, în Afganistan, bomba convențională de 10 tone GBU-43, supranumită „mama tuturor bombelor”, apreciază Yonhap.
Trump nu a fost categoric în acest sens: „Nu știu dacă transmite un mesaj. Nu contează”, a spus el.
Agenția de știri sud-coreeană preia opinii exprimate la televiziunea CNN de Gordon Chang, expert în securitatea estului Asiei. Acesta a afirmat că precedentul lider nord-coreean, Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, a petrecut șase luni în tuneluri în timpul războiului din Irak, în 2003.
În Afganistan, cea mai mare bombă convențională a fost folosită împotriva luptătorilor Statului Islamic care se adăposteau în peșteri și buncăre, iar generalul american John Nicholson, comandantul forțelor internaționale din țară, a declarat că GBU-43 „este muniția potrivită pentru a elimina aceste obstacole”. Potrivit lui Chang, o parte importantă din complexul militar nord-coreean este ascunsă în tuneluri.
Expertul american a reamintit că sâmbătă este cea de-a 105-a aniversare a nașterii lui Kim Ir Sen, fondatorul dinastiei comuniste din Coreea de Nord, iar evenimentul ar putea fi marcat prin detonarea celei de-a șasea bombe atomice nord-coreene.
Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) merge până la a estima că sunt șanse de 84% ca Phenianul să efectueze teste nucleare în următoarele 30 de zile. Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), Mike Pompeo, a arătat într-un dialog la CSIS că „suntem mai aproape ca oricând în istoria Coreei de Nord” de momentul în care această țară va avea o rachetă balistică cu ajutorul căreia să poată trimite un focos nuclear în Statele Unite.
Ministerul american al apărării a refuzat joi să comenteze un material al televiziunii NBC care vorbea despre posibilitatea unor lovituri militare preventive împotriva Coreei de Nord.
Agenția DPA a preluat de la NBC explicațiile unor înalți oficiali americani în domeniul informațiilor, care arătau că marina militară a SUA are distrugătoare în apropierea Coreei de Nord, inclusiv unul la doar 480 de kilometri de poligonul nuclear de la Punggye-ri. Navele ar putea lovi astfel de ținte nord-coreene cu rachete de croazieră.
Pentagonul a replicat doar că politica sa este să nu discute operațiuni viitoare sau să facă speculații publice asupra unor scenarii posibile.
„Comandanții iau întotdeauna în considerare o gamă completă de opțiuni pentru protecție în orice eventualitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Dana White, în răspunsul la solicitarea Reuters de a comenta emisiunea NBC. „Angajamentul nostru de a ne apăra aliații, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, de orice amenințări potențiale, rămâne stabil”, a adăugat ea.