„America respinge acest tratat”, a declarat Trump într-un discurs la Indianapolis (statul Indiana) în faţa National Rifle Association, puternicul lobby pentru arme de foc.
„Nu vom ratifica niciodată acest tratat”, a insistat el, arătând încă o dată că sfidează tratate internaţionale şi organizaţia multilaterală cu sediul la New York.
„Anunţ oficial astăzi că Statele Unite vor revoca efectele semnării acestui tratat de către America”, a spus el. „Nu vom lăsa niciodată birocraţii străini să calce în picioare libertăţile garantate de al doilea amendament” al Constituţiei, a adăugat el.
„Naţiunile Unite vor primi în curând o înştiinţare oficială că America respinge acest tratat”, a mai declarat Trump, conform Agerpres.
Textul a fost semnat de şeful diplomaţiei americane John Kerry sub preşedinţia lui Barack Obama, dar nu a fost niciodată ratificat de Congres.
Pe scenă la Indianapolis, Trump a semnat apoi un mesaj oficial către Senat cerând parlamentarilor „să întrerupă ratificarea tratatului şi să trimită tratatul acum respins înapoi la mine în Biroul Oval, unde mă voi ocupa de el”, a spus Trump în aplauzele mulţimii.
Trump a semnat scrisoarea şi apoi a aruncat pixul mulţimii, care scanda „U-S-A”.
Arms Trade Treaty (ATT) prevede în special ca fiecare ţară semnatară să evalueze înainte de orice tranzacţie dacă armele vândute pot fi utilizate pentru a ocoli un embargou internaţional, încălca drepturile omului sau să fie deviate către criminali.
Armele variază de la pistoale până la avioane, nave de război şi rachete. Textul se referă la toate transferurile internaţionale (import, export sau tranzit).
Potrivit ONU, 101 state au aderat la ATT. Acesta a intrat în vigoare în 2014.