Conform unor oficiali neidentificaţi, în jur de 7.000 de soldaţi – jumătate dintre cei rămaşi în Afganistan – s-ar putea întoarce în SUA în câteva luni.
Informaţiile vin la o zi după ce preşedintele american a anunţat retragerea soldaţilor americani din Siria.
Anterior, secretarul Apărării Jim Mattis şi-a anunţat demisia. În scrisoarea sa de demisie, Mattis a menţionat „diferenţe de opinie” cu Trump, însă nu a făcut referire directă la retragerea trupelor.
Înainte să devină preşedinte, Trump a susţinut în repetate rânduri retragerea trupelor americane din Afganistan, însă anul trecut a menţionat că va menţine prezenţa americană acolo pentru a preveni colapsul Afganistanului după o revenire a talibanilor.
Informaţiile nu au fost confirmate oficial.
SUA are o prezenţă militară în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, acesta fiind cel mai lung război din istoria SUA. Când talibanii, care controlau Afganistanul, au refuzat să îl predea pe liderul Al-Qaeda, cel care a revendicat atacul terorist, preşedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a lansat o operaţiune militară pentru a-l găsi pe Bin Laden şi pentru a înlătura talibanii de la putere.
Forţele speciale americane l-au găsit şi ucis pe Bin Laden în Pakistan în 2011. Operaţiunile militare coordonate de americani s-sau încheiat oficial în 2014.
Însă în ultimii ani, puterea talibanilor a crescut iar trupele americane au rămas pentru a încerca să stabilizeze ţara. În septembrie 2017, Trump a anunţat că va trimite încă 3.000 de soldaţi în Afganistan.
Washington Post a informat că această potenţială decizie a fost întâmpinată cu opoziţie de oficiali importanţi ai administraţiei Trump, fiind vorba inclusiv de şeful staff-ului de la Casa Albă care urmează să se retragă, John Kelly şi consilierul pe securitate naţională John Bolton.
Senatoarea republicană Lindsey Graham a declarat că retragerea ar putea deschide drumul către „un nou 11 septembrie”.
Controlul talibanilor asupra Afganistanului a crescut în ultimele luni, conform unui raport al Inspectorului General al SUA privind Reconstrucţia Afgană (SIGAR). În raport este precizat că guvernul afgan controlează în prezent doar 55,5% dintre districtele ţării, cel mai scăzut nivel din 2015, anul în care a început monitorizarea.