UPDATE: Pacea în Orientul Mijlociu poate fi atinsă numai prin cooperare, a declarat preşedintele american Donald Trump luni, la sosirea în Israel, în prima vizită pe care o efectuează în calitate de şef al statului în această ţară, relatează The Associated Press.
„Nu există altă cale”, a subliniat el, într-o scurtă ceremonie, după ce a sosit pe aeroport. De la învestire, în ianuarie, Trump s-a declarat optimist în legătură cu dorinţa de a-i ajuta pe israelieni şi palestinieni să să facă pace.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit în deschiderea festivităților organizate de primăria Ierusalimului pentru a marca a 50-a aniversare a cuceririi Ierusalimului de Est de către armata israeliană.
„În această seară, spun lumii întregi și în maniera cea mai clară că Ierusalimul a fost și va fi mereu capitala Israelului”, a spus premierul Netanyahu, în fața a mii de persoane venite să asiste la un concert.
Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului, este ocupat de Israel din 1967 și între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduiește orașul vechi și zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar și cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului.
Israelul consideră întreg Ierusalimul ca fiind capitala sa indivizibilă, în timp ce palestinienii vor să stabilească în partea estică a orașului capitala statului la care ei aspiră.
Donald Trump a promis în timpul campaniei sale electorale să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului.
„Muntele Templului și Zidul de Vest vor rămâne mereu sub suveranitate israeliană”, a adăugat Netanyahu, referindu-se la cele două situri situate în estul Ierusalimului.
Muntele Templului, denumirea evreiască pentru Esplanada Moscheilor, unde se afla Templul distrus de romani în anul 70, este locul cel mai sacru al iudaismului.
Dar rugăciunea fiind interzisă acolo pentru evrei, Zidul Plângerii (sau Zidul de Vest) a devenit locul cel mai sacru unde ei se pot ruga.
Benjamin Netanyahu și-a exprimat satisfacția pentru vizita lui Donald Trump, un „veritabil prieten”, care va fi primul președintele american în exercițiu care va merge la Zidul Plângerii.
Conform presei israeliene, citate de DPA și EFE, guvernul israelian a aprobat duminică seara un pachet de măsuri economice menite să ușureze restricțiile impuse palestinienilor din teritoriile ocupate, o măsură de bunăvoință așteptată înaintea sosirii luni a președintelui american.
Acesta a reiterat în numeroase ocazii intenția sa de a da un impuls păcii iar echipa sa a menținut contacte cu autoritățile israeliene și palestiniene în căutarea unor gesturi de bunăvoință față de cealaltă parte pentru a facilita în viitor revenirea la dialog.
Conform EFE, peste 10.000 de polițiști vor fi desfășurați în Ierusalim în timpul vizitei de 28 de ore a liderului de la Casa Albă, cu unități ce vor include agenți în civil, polițiști de frontieră și brigăzi antiteroriste, într-o operațiune denumită „Scutul Albastru”.
„Măsurile de securitate au fost deja finalizate în Ierusalim pentru vizita președintelui Trump, luni și marți. Securitate sporită se va înregistra în toate zonele pe care le va vizita, cu accent pe centrul Ierusalimului și Orașul Vechi”, a informat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld.
Poliția israeliană lucrează cu Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) și serviciul secret nord-american pentru a garanta deplina securitate pentru Trump, soția sa, fiica și ginerele, precum și pentru sutele de oficiali care îi însoțesc, a informat duminică „The Jerusalem Post”, citat de EFE.