Este prima vizită a lui Donald Trump în Afganistan de când este preşedinte şi a avut loc la o săptămână după ce un schimb de prizonieri între Washington şi Kabul a sporit speranţele într-o relansare a acordului de pace. „Talibanii vor să încheie un acord şi ne întâlnim cu ei„, a declarat Trump reporterilor la sosirea în Afganistan, după un zbor de noapte din Statele Unite, ţinut secret din motive de securitate. „Noi susţinem că trebuie să aibă loc un armistiţiu, dar ei nu au dorit un armistiţiu, dar cred că acum vor unul. Probabil se va întâmpla acest lucru„, a mai spus Donald Trump.
Liderii talibani au declarat pentru Reuters că gruparea a avut din nou întâlniri cu oficiali americani de rang înalt, la Doha, începând cu weekendul trecut, aceştia adăugând că în curând vor putea fi reluate negocierile oficiale de pace.
Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la Bagram Airfield, la bord mai aflându-se consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien, un mic grup de consilieri şi agenţi ai Secret Service şi reporteri.
Trump s-a întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi a oferit curcan unor soldaţi americani, înainte de a lua cina de Thanksgiving cu ei. A stat de vorbă cu soldaţii şi s-a fotografiat cu ei. „Faceţi o treabă extraordinară. Este o onoare să mă aflu aici„, a spus preşedintele.
Trump a fost primit la sosire de generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun. Milley a afirmat miercuri că şansele unui rezultat de succes al discuţiilor de pace, pentru încheierea războiului de 18 ani din Afganistan, sunt mai mari decât înainte şi că ar putea avea loc în curând.
HAPPY THANKSGIVING! pic.twitter.com/7SGZnHindW
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 28, 2019
Trump doreşte de mult timp să pună capăt implicării Statelor Unite în Afganistan, precum şi în alte zone de conflict, încă de când se afla în campania electorală prezidenţială. Un alt obiectiv al său este să îşi oblige aliaţii să contribuie mai mult pentru cheltuielile NATO.
În prezent, în Afganistan se află circa 13.000 de soldaţi americani şi alte mii de trupe NATO, la 18 ani de la invazia condusă de SUA în Afganistan, în urma atentatelor de pe 11 septembrie 2001 făcute de al Qaeda în Statele Unite.
Potrivit unui acord convenit în septembrie, SUA ar fi trebuit să retragă circa 5.000 de soldaţi, în schimbul garranţiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacuri ale militanţilor împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor săi.
Armata americană a afirmat că poate reduce numărul trupelor la 8.600 de soldaţi şi că va avea capacitatea de a efectua în continuare misiuni de combatere a terorismului, într-o ţară unde luptătorii al Qaeda şi ai grupării Stat Islamic vor continua să reprezinte un pericol, chiar şi după acordul de pace cu talibanii.
Trump a recunoscut că numărul soldaţilor americani va scădea substanţial, dar nu a oferit date exacte.
La începutul acestei luni, talibanii afgani au eliberat profesori universitari americani şi australieni care erau ostatici de peste trei ani, mărind speranţele pentru un acord de pace care fusese declarat mort de către Trump.