Donald Tusk a mers la conferinţa de presă cu mănuşile primite de la marele portar al Stelei, Helmuth Duckadam. „Iată ce am primit eu de la Helmuth Duckadam. Am primit și un sfat foarte bun ca să ne apărăm mai bine interesele Uniunii Europene„, a glumit preşedintele Comisiei Europene, arătând către perechea de mănuşi.
La finalul discursului, Donald Tusk a rostit şi câteva fraze în limba română. „Permiteţi-mi să închei în limba română. Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru organizarea şi găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul Preşedinţiei Române, am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră. Mersi!„, a spus Donald Tusk.
Citeşte şi Klaus Iohannis: UE lucrează pentru cetăţeni
Între măsurile importante anunţate de Donald Tusk la finalul summit-ului a fost o reuniune pe 28 mai, cu toţi cei 28 de lideri de stat din Uniunea Europeană, pentru a asigura alegerile pentru comisii. „În 28 mai voi demara procedurile pentru desemnarea liderilor europeni. Am intenția de a alege liderii structurilor europene foarte rapid și regulamentar. Vom respecta atât principiul democrafic, cât și cel economic. Ar optim dacă am reuși să ajungem la un consens cu privire la anumite decizii, dar cum este greu de obținut consensul atunci vom trece la vot. Intenția mea e să nominalizez pe viitorul președinte al Consiliului în iunie„, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.
La finalul summit-ului au mai rostit alocuţiuni Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit, în 10 ianuarie, la Ateneu Român, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia.
„Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (…) România are puterea de a fascina şi de a încânta”, a spus el, recomandându-le românilor să apere statul de drept şi Constituţia „cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând”, la Sevilla.