Războiul din Siria i-a făcut pe milioane de oameni să-și părăsească locuințele și este una dintre principalele cauze ale celei mai grave crize ale migrației de decenii. Afluxul a provocat diviziune în rândul țărilor UE în privința modului în care chestiunea trebuie abordată.
‘Acțiunile Rusiei în Siria transformă o situație deja rea într-una chiar mai gravă’, a declarat Tusk într-un briefing de presă susținut cu prilejul venirii la Bruxelles a noului premier georgian Gheorghi Kvirikașvili. ‘Ca o consecință directă a campaniei militare a Rusiei, regimul criminal Al-Assad câștigă teren, opoziția moderată siriană pierde teren și mii de noi refugiați fug spre Turcia și Europa’, a spus Tusk.
Kremlinul a precizat marți că nu există dovezi credibile că există civili care și-au pierdut viața ca urmare a loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria.
Majoritatea celor peste un milion de refugiați și migranți care au venit în Europa anul trecut au ajuns mai întâi în Grecia cu ambarcațiuni plecate de pe coasta turcă.
Citeşte şi Un fost procuror face declaraţii dure: Raidurile aeriene din Siria sunt un lucru bun
Turcia, care găzduiește deja peste 2,5 milioane de refugiați sirieni, a anunțat că alte zeci de mii se îndreaptă spre frontiera turcă din cauza asaltului asupra Alep al forțelor siriene susținute aerian de Rusia.
ONU a făcut apel la Turcia marți să-și deschidă frontierele pentru miile de refugiați sirieni disperați care fug din Alep, în conformitate cu obligațiile internaționale de a proteja persoanele care fug din cauza conflictelor sau a persecuțiilor.
Convorbirile de pace între reprezentanți ai lui Bashar al-Assad și ai unor grupuri de opoziție declanșate recent au eșuat în principal din cauza nemulțumirilor că Rusia a intensificat bombardamentelor, notează Reuters.