Donald Tusk: Brexitul poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale

Odată trecut şocul seismului istoric al Brexit-ului, Uniunea Europeană ar putea supravieţui oare umilitoarei dezaprobări aplicate proiectului de integrare născut pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial?, se întreabă vineri AFP, într-un amplu comentariu.
Filip Stan
24 iun. 2016, 05:50
Donald Tusk: Brexitul poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale

La Bruxelles, această întrebare arzătoare este pe buzele tuturor.

Căci, chiar dacă totul nu va fi bulversat în ziua următoare, plecarea Regatului Unit — fără precedent în blocul european — va forţa schimbări fundamentale într-o Uniune aflată la dispoziţia euroscepticilor şi într-o „criză multiplă” (migranţi, letargie economică, terorism ş.a.).

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus direct în această săptămână pentru cotidianul Bild: „Mă tem că un Brexit poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale”. Potrivit lui Tusk, Brexit „va încuraja” toate forţele radicale anti-UE din Europa, dar şi „inamicii externi care vor bea şampanie”.

Dacă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat mai puţin apocaliptic şi nu consideră că UE este „în pericol de moarte”, el recunoaşte totuşi că trebuie trase învăţăminte din referendumul britanic, relatează Agerpres.

„Nu cred că Uniunea va dispărea brusc. Dar, pe termen lung, am putea asista la declinul său lent şi la dezvoltarea a ceva diferit”, a prezis Chris Bickerton, specialist în UE la Universitatea din Cambridge. El prevede o derivă pentru o UE „mai flexibilă”, o Uniune „ad hoc”. şi în orice caz, zile cu siguranţă dificile. „Intrăm într-adevăr în ape necunoscute. Nu cred că liderii europeni credeau cu adevărat că Brexit-ul era posibil, în orice caz, cu siguranţă când ei negociau cu premierul Cameron, altfel ei ar fi încheiat un acord foarte diferit”, remarcă acelaşi expert.

Citeşte şi:  BREXIT, rezultate parţiale, balanţa se înclină spre ieşirea din UE: 52% pentru „Brexit”, 48% pentru „Remain”

În 20 februarie, după 30 de ore de negocieri cu ceilalţi conducători UE, Cameron smulsese puterea de a tăia din ajutoarele sociale pentru imigranţii europeni şi a obţinut asigurări asupra suveranităţii britanice.

Astăzi este un lung divorţ dureros, poate amar, care are loc şi este foarte probabil că celelalte state membre vor dori, în pofida a toate acestea, să meargă înainte, scrie AFP.

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a anunţat o vizită în Germania săptămâna viitoare pentru a „lucra la relansarea construcţiei europene”.

Dar cuplul franco-german, motor istoric al UE, s-a distins recent prin divergenţele sale cu privire la integrarea în zona euro şi orice proiect „refondator” s-ar putea dovedi modest.

Ieşirea Regatului Unit din UE ar putea încuraja de asemenea apelurile la o Europă „în două viteze”, cea a unui miez central pentru o integrare „tot mai mare” în jurul căruia ar gravita ceilalţi membri.

Aceştia din urmă ar putea beneficia de aranjamente similare celor obţinute de Londra şi Copenhaga care beneficiază de clauze de scutire în materie de justiţie şi de afaceri interne. Apartenenţa la moneda unică ar putea astfel să constituie obiectul unor scutiri pentru cei care vor.

Dar conducătorii europeni se tem mai presus de orice „de un efect al dominoului”.

Referendumul britanic a dat deja de fapt idei eurofobilor. La extrema dreaptă, preşedinta Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, şi-a exprimat dorinţa de a se organiza „în fiecare ţară” un vot popular cu privire la apartenenţa la UE, la fel ca euroscepticii danezi, olandezi şi suedezi.

„Instituţiile mor rar”, nuanţează Vivien Pertusot, de la Institutul francez pentru relaţii internaţionale (Ifri). „Nu va exista probabil o dislocare, o dezintegrare, ci o pierdere a relevanţei: UE nu mai este un forum în care interesul colectiv predomină, este din ce în ce mai dificil să găseşti compromisuri”, argumentează ea.

Chiar dacă UE se reformează după traumatismul Brexit, există un veritabil risc ca ea să nu-şi poată împiedica prăbuşirea. „UE se află într-o spirală negativă”, rezumă sobru Janis Emmanouillis, de la Centrul de politică europeană, un institut cu sediul la Bruxelles.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Veste mare pentru fanii Star Wars. Un nou sezon, în curând
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
Cele 3 alimente la care Dragoș Pătraru a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme. Mulți români le consumă zilnic
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
FCSB sub atac cibernetic DDoS, în timp ce lansează bilete pentru meciul cu Olympique Lyon
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar