Donald Tusk: Brexitul poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale

Odată trecut şocul seismului istoric al Brexit-ului, Uniunea Europeană ar putea supravieţui oare umilitoarei dezaprobări aplicate proiectului de integrare născut pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial?, se întreabă vineri AFP, într-un amplu comentariu.
Filip Stan
24 iun. 2016, 05:50
Donald Tusk: Brexitul poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale

La Bruxelles, această întrebare arzătoare este pe buzele tuturor.

Căci, chiar dacă totul nu va fi bulversat în ziua următoare, plecarea Regatului Unit — fără precedent în blocul european — va forţa schimbări fundamentale într-o Uniune aflată la dispoziţia euroscepticilor şi într-o „criză multiplă” (migranţi, letargie economică, terorism ş.a.).

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus direct în această săptămână pentru cotidianul Bild: „Mă tem că un Brexit poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci şi a civilizaţiei occidentale”. Potrivit lui Tusk, Brexit „va încuraja” toate forţele radicale anti-UE din Europa, dar şi „inamicii externi care vor bea şampanie”.

Dacă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat mai puţin apocaliptic şi nu consideră că UE este „în pericol de moarte”, el recunoaşte totuşi că trebuie trase învăţăminte din referendumul britanic, relatează Agerpres.

„Nu cred că Uniunea va dispărea brusc. Dar, pe termen lung, am putea asista la declinul său lent şi la dezvoltarea a ceva diferit”, a prezis Chris Bickerton, specialist în UE la Universitatea din Cambridge. El prevede o derivă pentru o UE „mai flexibilă”, o Uniune „ad hoc”. şi în orice caz, zile cu siguranţă dificile. „Intrăm într-adevăr în ape necunoscute. Nu cred că liderii europeni credeau cu adevărat că Brexit-ul era posibil, în orice caz, cu siguranţă când ei negociau cu premierul Cameron, altfel ei ar fi încheiat un acord foarte diferit”, remarcă acelaşi expert.

Citeşte şi:  BREXIT, rezultate parţiale, balanţa se înclină spre ieşirea din UE: 52% pentru „Brexit”, 48% pentru „Remain”

În 20 februarie, după 30 de ore de negocieri cu ceilalţi conducători UE, Cameron smulsese puterea de a tăia din ajutoarele sociale pentru imigranţii europeni şi a obţinut asigurări asupra suveranităţii britanice.

Astăzi este un lung divorţ dureros, poate amar, care are loc şi este foarte probabil că celelalte state membre vor dori, în pofida a toate acestea, să meargă înainte, scrie AFP.

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a anunţat o vizită în Germania săptămâna viitoare pentru a „lucra la relansarea construcţiei europene”.

Dar cuplul franco-german, motor istoric al UE, s-a distins recent prin divergenţele sale cu privire la integrarea în zona euro şi orice proiect „refondator” s-ar putea dovedi modest.

Ieşirea Regatului Unit din UE ar putea încuraja de asemenea apelurile la o Europă „în două viteze”, cea a unui miez central pentru o integrare „tot mai mare” în jurul căruia ar gravita ceilalţi membri.

Aceştia din urmă ar putea beneficia de aranjamente similare celor obţinute de Londra şi Copenhaga care beneficiază de clauze de scutire în materie de justiţie şi de afaceri interne. Apartenenţa la moneda unică ar putea astfel să constituie obiectul unor scutiri pentru cei care vor.

Dar conducătorii europeni se tem mai presus de orice „de un efect al dominoului”.

Referendumul britanic a dat deja de fapt idei eurofobilor. La extrema dreaptă, preşedinta Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, şi-a exprimat dorinţa de a se organiza „în fiecare ţară” un vot popular cu privire la apartenenţa la UE, la fel ca euroscepticii danezi, olandezi şi suedezi.

„Instituţiile mor rar”, nuanţează Vivien Pertusot, de la Institutul francez pentru relaţii internaţionale (Ifri). „Nu va exista probabil o dislocare, o dezintegrare, ci o pierdere a relevanţei: UE nu mai este un forum în care interesul colectiv predomină, este din ce în ce mai dificil să găseşti compromisuri”, argumentează ea.

Chiar dacă UE se reformează după traumatismul Brexit, există un veritabil risc ca ea să nu-şi poată împiedica prăbuşirea. „UE se află într-o spirală negativă”, rezumă sobru Janis Emmanouillis, de la Centrul de politică europeană, un institut cu sediul la Bruxelles.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
Playtech.ro
Idei de afaceri mici, 'imune' la criza economică! Ce firme merită să deschizi în 2025 și 2026?
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Milioane de români vor suferi. Pensionarea devine un vis irealizabil
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Tragedie în Constanța! O tânără însărcinată și un bărbat de 34 de ani și-au pierdut viața într-un accident cumplit. Pe Nicoleta o aștepta acasă o fetiță de 5 ani
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
O nouă taxă locală pentru proprietarii de locuință. Ce este ”taxa de adăpost” și când se aplică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”